Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
17.02.2020
Zimzeleni po italijanskem Krasu

Na seznamu pohodov Zimzelenov je bila tudi Pot sedmih kalov  ali «Kamnita pot okoli Repentabra«. Tako so pot poimenovali snovalci razvojnega združenja Repentabor, ko so pripravljali lepo povezovalno pohodno pot med kraji na slovenski in italijanski strani. Z vodičko, ki ima dovoljenje za vodenje čez mejo, smo pričeli pot v kraju Voglje. Pot je bila tematska, polna zanimivega, povezovalna nit pa so bili kraški kali.

Kali dandanes ne služijo več prvotnemu namenu. Ko še ni bilo vodovodov, pa je bila voda iz kalov edini vir za življenje. Lepo je, da se ohranjajo in vzdržujejo.

Predstavljene so nam bile vasi na tej  in oni strani, ki so bile od l. 1857 združene in njihova fara je bila Repentabor. Krivična delitev tega prostora se je naredila leta 1947, ko je nastala nova meja in razdelila te ljudi. Kar naenkrat so Slovenci ostali brez občine, brez fare, obdelovalna zemlja  je bila na oni strani, prekinjene so bile vse sorodstvene vezi, kajti ljudje se niso mogli več nemoteno obiskovati. S kasnejšo postavitvijo dvolastniškega mejnega prehoda jim je bilo življenje olajšano.  Z odpravo šengna pa so se spet vzpostavili bolj povezovalni odnosi. Presenetilo nas je, da je v vasi Col slovenska šola, slovenski vrtec, da je župan že več let Slovenec, živeč v Vogljah.

Kraj Repen je lepo ohranjena kraška vas. Vse domačije imajo nad vhodom kamnito ploščico z imenom domačije. Posebno lep je vaški trg, ki je bil obnovljen leta 2011. Tu se odvijajo različne prireditve, ena večjih je »kraška ohcet« po starih običajih, ki bo tudi letos konec avgusta.

Nadaljevali smo pot proti Colu, prišli do kamnoloma in skozi gozdiček proti bližnjim »velikanom« Repentaberskim Stenam. To so apnenčasti osamelci, ki presegajo tudi 10 m. Še na Tabor smo se podali, razgleda kljub soncu ni bilo najboljšega in se po romarski poti spustili na pot literatov. Zaznamujejo jo trije pesniki Kosovel, Saba in Gruden. Vsem trem so ob poti postavljeni doprsni kipi.

Še nazaj v Voglje smo se spustili, zavili še v Oštirjevo kmetijo z zelo dolgo tradicijo, nakupili suhomesnate izdelke, popili kozarček kraškega vina in tako zaključili lep dan.

Zapisala: Ivanka Sluga

Slike: Ž. Jadanić, Sonja Zalar Bizjak


 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008