Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
01.12.2019
Zimzeleni na s soncem obsijano Kokoško

V mesecu novembru so se kar vrstili turobni, oblačni in deževni dnevi, zato nam je  prvi  težko pričakovani pohod v novembru  odpadel.

Le kaj bo  drugi torek v mesecu? Kar pet tednov se že nismo videli na pohodu!

Pa je prišla dobra novica iz ARSA, da bo na Primorskem sijalo soooonce.  Tja bomo šli, na sonce in po razglede, na Kokoš, seveda.

Že od Postojne dalje so se naši upi potrjevali, da smo se odločili prav. Divača se je že kopala v soncu, v Lokvi smo zavili proti nekdanjemu mejnemu prehodu Lipica in veselo zakoračili po Lipiški gmajni proti našemu cilju nad vasmi Lokev, Vilenica in Lipica, na Kokoško po primorsko.

Narava se je že spravila k počitku, le posamezni listki rdečega ruja so še spominjali  na žareče  grme, ki jeseni krasijo kraške gmajne.

Vse je spokojno mirno, le zagreti kolesarji in tekači ter mi veselo rinemo proti vrhu hriba ( 674 m) in se spogledujemo s soncem. Hrib je prepreden z mnogimi potkami, mi smo izbrali kar makadamsko. Nihče ni  razmišljal, da je pot speljana ob meji z Italijo, a danes to ni več pregrada, preko katere se ne sme. Po premagani poti smo bili nagrajeni še  z razgledom proti Tržaškemu zalivu in s slučajno odprto planinsko kočo.

Rahel veter, ki nas je spremljal večino poti, se je umirjal, mi pa smo zavzeli najbolj osončene kotičke pri koči. Kako prijetno je bilo martinčkanje na šestnajstih stopinjah in vdihavanje pravega svežega kraškega zraka!

Še malica je bolj teknila.

Šele ko smo se vračali nazaj, smo opazili, kakšne razrite »njive« puščajo za sabo divji prašiči. Najbrž jih je na desetine in mnogo preveč, ki iščejo hrano pod zemljo.

Prekmalu smo bili pri našem oranžnem lepotcu, zato smo se še nekaj časa pogovarjali o lepo preživetem dnevu na svežem suhem zraku.

Ob povratku pa smo si v Divači privoščili še malo kofeina in teina, da bomo lažje sprejeli sivino, v katero smo se vračali.

Zapisala: E. Brelih

Slike: Željko Jadanić

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008