Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
03.11.2019
Pohod Zimzelenov na Magdalensko in Pugled goro

Na ta pohod sta nas Elica in Sonja še posebej lepo povabili, da ne bi oklevali izkoristiti lep jesenski dan  za poučno in ne pretežko turo. Vodila nas je Sonja, ki nam je že med vožnjo predstavila prvi cilj – Magdalensko goro.

To je vzpetina, visoka 504 m, med Ljubljanskim barjem in  zahodno Dolenjsko.  Območje gore je arheološko zaščiteno, ker so že v 19. stol. prišli do najdb, ki dokazujejo obstoj  železnodobne naselbine iz 5. ali 6. stol. pred našim štetjem. Grajena je bila v nivojih, na vrhu je bilo svetišče, na vznožju pa gomilno pokopališče. Takratni prebivalci so bili verjetno  Iliri, bili so obrtniki, vojščaki, trgovci, povezani s svetom po jantarni in železni poti. Obdržali so se več stoletij, saj je bilo grobov v rodovnih gomilah preko 1000. Največ nam o njih povedo figuralno  okrašene situle.

Arheološka izkopavanja so bila v začetku zgolj ropanje grobov, šele kasneje bolj strokovna. Žal so večino najdb pograbili tujci. Znana svastika z glavami štirih konj je bila prodana v ZDA. Grosupeljčanom je ostala le v grbu. Samo nekaj zakladov je v narodnem muzeju v Ljubljani.

Naša pot se je začela v kraju Paradišče, ob avtocesti, kjer smo v gosti megli zakorakali v hrib. Kmalu smo prebili megleno zaveso in  po šumečem listju vstopili v sončen dan. Strmina ni popustila, mi pa tudi ne. Ustavili smo se šele pri panojih, ki prikazujejo zgodovinske najdbe. Pod vrhom Magdalenska gore je naša pot zašla na Križev pot in nas pripeljala do cerkve sv. Magdalene. Po počitku smo se  spustili do področja gomil in si ogledali še  panoje s situlami.

Pot smo nadaljevali po gozdu in lokalni cesti do vasi Slivnica, skozi  Mali in Veliki Lipoglav. Vasi so lepo urejene in kmetije moderno opremljene. Krajani smatrajo vasi za predmestje Ljubljane.

Do območja partizanskih bojev na Pugledu smo prišli po mešanem gozdu. Prehodili smo ves greben do spomenika padlim borcem na vrhu, kjer se nam je odprl lep razgled preko Ljubljane do Karavank in Julijcev s Triglavom. Zgodovina se nas je tudi tu močno dotaknila. Naši pevci so spontano zapeli otožno pesem o ranjenem borcu. Prav je, da se ne pozabi!

V Grosuplju je sledil je še vesel dogodek. Naš pohodnik Karli je proslavil svojo osemdesetletnico. Tudi taka druženja  starejših so smisel pohodov, kjer potrjujemo, da nismo sami in si pripadamo.

Zapisala: Anka Pažin

Slike: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak

Film: Željko Jadanić

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008