Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
20.02.2019
Po Vipavskih Brdih

Na predlog Elice, da tudi Zimzeleni predlagamo kakšen zanimiv pohod, smo predlagali  ogled Vipavskih Brd. V lepem sončnem vremenu, brez vetra, smo pričeli  s hojo v vasi Slap pri kmečkem turizmu »Na hribu«.  Z vodnikom Frenkom sva si pot ogledala  že mesec dni prej.

Skozi vinograde smo prišli pod grad Lože, ki je bil kot srednjeveški dvor sezidan že v 12. stoletju. Skozi stoletja so bili lastniki Oglejski patriarhi, Habsburžani, deželni knezi in razne grofovske družine. Zadnji lastnik je bil zdravnik Mayer do nacionalizacije v letu 1945. Potem so bila tu družinska stanovanja in v njem je delovala kmetijska šola do leta 1962. Sedaj stavba sameva in propada.

Nadaljevali smo skozi vas Lože. Kmečka gospodarstva imajo zaprta dvorišča – borjače proti burji in pregled nad lastnino. Ohranjeni so kamniti okenski okvirji. Tradicija je vinogradništvo. Ob pojavu trsne uši konec prejšnjega stoletja so ohranili stare sorte: pinela, rebula, zelen,  tako da so jih precepili na odpornejše ameriške.

Delovanje kmetijske šole pa so novejše sorte: beli pinot, chardony, souvignon.

Konec vasi smo po lepem kolovozu med vinogradi in napetem klancu prišli v vas Goče, ki je še danes znana po vinogradnikih. Najbolj znana sorta je Kindermacher. Hiše so v celoti grajene iz kamna, pokrite s korci ali celo s škrili. Mnoge imajo na portalih vklesane letnice iz 17. ali 18. st. Ulice ali gase so ozke. Vsak gospodar je imel dve ali tri kleti. Omejen prostor v Gočah je spadal pod cerkveno oblast in kraj je  bil oproščen nekaterih davščin in vojaščine.

Kakor nam je povedal g. župnik v cerkvi sv. Andreja, so Goče prvič omenjene  leta 1376. Cerkev sv. Andreja je bila posvečena 1440. Ker so Gočani za svojega zavetnika izbrali sv. Andreja, je tudi vas grajena v obliki Andrejevega križa.

Goče, ki so sedaj spomeniško zaščitene, so bile občina že v 19. stoletju in otroci so se šolali tudi iz bližnjih vasi. Prijazen župnik nam je pokazal tudi župnijske kleti.

Po makadamski cesti smo šli k cerkvi Marije Snežne na Obeluncu.

Od cerkve se vidi (382 m) Erzelj, Goče, Vipavska dolina in Nanoška planota.

Vračali smo se proti Gočam, vendar smo prej zavili levo med vinograde in po gozdni poti do kmetije »Na hribu«, kjer smo se okrepčali in poizkusili njihovo vino.

Zapisal: Andrej Štular

Slike: Željko Jadanić, Milan Jerman

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008