Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
31.05.2018
Zimzeleni na Rakitni

V oblačnem jutru smo se odpeljali na Rakitno, turistični kraj, ki naj bi dobil ime po lipi, vrste rakita. V Podpeči  smo naredili kratek postanek za jutranjo kavico.

 Že med vožnjo do Rakitne smo ugotovili, da bomo morali palice zamenjati z dežniki.  Iz centra vasi smo se peš napotili do jezera. Ob jezeru se nam je pridružil upokojeni gozdar Darko Jerina, ki nam je pripovedoval o znamenitostih Rakitne, še posebej zavzeto pa,  kako so leta 1893 kmetje posekali veliko hojo pri kmetu Opeki,  jo oklestili, olupili in obtesali ter tako napravili 64 m dolg  jambor za ladjo, ki so ga Rakiški furmani z voli leto kasneje z mnogo težavami  pripeljali  v Trst. Turistično društvo zdaj obnavlja zgodbo in se pripravlja  na proslavitev tega zanimivega dogodka.

Ta idilična vasica deloma leži na plitvem kraškem polju in deloma na valoviti dolomitni planoti v nadmorski višini 780 – 820 m in je s tem najvišje ležeče kraško polje v Sloveniji. Vasica je razdeljena na 9 zaselkov in treh hiš :  Hudi klanec, Boršt, Novaki, Nakelčev konec, Na klancu, Hrib, Branceti, Žotov grič. Vas obkrožajo smrekovi in borovi gozdovi.

Dolomitno dno je mokrotno, po njem teče potok Rakitniščica, ki ponika v Ponikvah v severnem delu polja. Nekatere izvire Rakitniščice so zajeli in  nastalo je umetno jezero. V bližini jezera pa je zrasel zaselek lepih vikend hišic. V zaselku Boršt je edino srednje gorsko otroško klimatsko zdravilišče v Sloveniji, ki se ukvarja predvsem  z zdravljenjem in rehabilitacijo otrok z obolenji  dihal. Ustanova je bila leta 1995  sprejeta v Evropsko združenje za klimatsko zdravljenje otrok.

Sredi vasi stoji baročna cerkev svetega Križa, prvič omenjena leta 1526.  Okoli Rakitne so obširni raznovrstni tereni za hojo po krožnih poteh,  ki se začnejo in končajo pri jezeru.

Lepih stvari za ogled v okolici Rakitne je še kar nekaj. To pa si bomo ogledali kdaj drugič. Hvala vodnikom in Darku, ki nam je popestril dan in šoferju  Mihu  za srečno vožnjo.

Z lepimi občutki smo se vrnili v dolino proti Vrhniki.    

Zapisala: Dragica Petkovšek

Slike: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008