Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
31.03.2018
Zimzeleni na Škabrijelu

Škabrijel je skromno poraščen hrib (646 m) nad Solkanom  nasproti Sabotina. Ločuje ju  v pesmih večkrat opevana modro zelena reka Soča. V bližini dominira Sveta gora, pobočje pa se nadaljuje preko Svetega Daniela v Trnovski gozd. Krasi ga lepo ime sv. Gabrijela, a dobil je tudi  druga imena: Dom mrličev, hrib smrti, domačini pa nikoli ne rečejo drugače kot Škabrijel.

V prvi svetovni vojni je bil zadnja in najvažnejša strateška točka nad Vipavsko dolino za obe vojskujočih strani. Vojaki so dneve in noči utrjevali frontno linijo in zaledje, nastajali so podzemni rovi, podzemeljske utrdbe, zaklonišča – kaverne, sistemi strelskih jarkov… Sledile so si ofenzive, porazi in zmage, mnogoštevilne smrti in bolečine. Ob koncu vojne je hrib ostal poln trupel, razdejan in gol od neštetih granat in min.

Zimzeleni smo malo zakrneli po mrzlih, vetrovnih in zasneženih tednih začeli pohod z mešanimi občutki na Prevali, ob spomeniku avstro-ogrskemu prekaljenemu in preizkušenemu  maršalu Svetozarju Boroeviću von Bojni. V spomin in opomin! Pot se je začela zlagoma vzpenjati v strmino. Med drevjem in kamenjem smo opazovali  zrušene in zaraščene jarke in številne vhode v kaverne.

Ustavili smo se ob spomeniku madžarskim vojakom, kjer je naš Janez zrecitiral molitev v madžarščini in dodal še pesmico, a nismo ničesar razumeli. Bilo pa je za tiste, ki so morali umreti v tem kamnitem svetu, a tudi oni niso razumeli, zakaj.

Do vrha je bila strmina vse hujša, a kmalu smo zagledali razgledni stolp. Hitro se je slišala ocena, da je vrhniški leseni lepši in višji, a razglede preko Goriške so vsi pohvalili. Spomenika vsem vojakom, ki so morali umreti na tem hribu, nismo spregledali.

Vračali smo se proti vasi Ravnica mimo prevala Vratca, od koder so v času bitk nosači v najhujši pripeki na hrbtih soborcem prinašali najbolj iskano tekočino - vodo.  Za kratek čas smo se ustavili še pri odcepu za zaselek Pri Peči in poslušali odlomek pretresljive izpovedi preživelega vojaka.

Toliko trpljenja bi človeštvo moralo kaj izučiti, da se ne bi nikoli več ponovilo!

Zapisala: Anka Pažin

Slike: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Zimzeleni na pohodu s Pokljuk...
Barjani po okolici Vrhnike ...
Veseli triglavci vabijo na po...
56. planinski tabor v Robanov...
Vabilo na planinski pohod
V avgustu ne bo uradnih ur
Vabilo na planinski pohod
BLEGOŠ, 20. junij 2020

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008