Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
28.01.2018
Zimzeleni po Kosovelovi poti

Razveselili smo se lepega jutra in se odpeljali proti Sežani. Na Kras, v to edinstveno in tako raznoliko pokrajino, kjer je živel z naravo in ustvarjal tudi pesnik Srečko Kosovel.

»Vsaka skala, vsako drevo, vsak grm, vsaka cesta, vsaka ima svojo povest. Pojdi čez Kras na tiho gmajno med molčeče bore  in poslušaj. Ali razumeš? Pojdi in poslušaj! In skala ti pove svojo povest, povest o življenju. Kaj zato, če je bilo življenje bridko in samotno, bilo je.«( S. Kosovel, Skala).

 Ustavili smo se pred sežansko Ljudsko univerzo, ki je bila Kosovelova rojstna hiša. Kmalu po rojstvu se je družina preselila v Pliskovico, nato pa v osnovno šolo v Tomaju, kjer je obiskoval osnovno šolo. V realko se je vpisal v Ljubljano, po maturi  je študiral slavistiko v Ljubljani.

Pesnil je pod vplivom »moderne«,  najobsežnejši del pa govori o Krasu in družbenih krivicah. Konec februarja 1926 se je po nastopu v Zagorju, ko je ponoči čakal na vlak, prehladil in zbolel. Po vrnitvi v Tomaj je star komaj 22 let umrl.

Z mislimi na Srečkovo življenje smo pričeli  pohod po poti, ki jo je mnogokrat prehodil, po Kosovelovi poti.   Na učni gozdni poti, ki je prijazna, sproščujoča in poučna, smo veliko zvedeli o drevesih, ki tu rastejo, posebno o hrastih in črnih ter rdečih borih. Na razgledni točki nas je pozdravil Nanos, Vremščica, vasi Šmarje in Komen z vinogradi. Ob učni poti je tudi presahli vodni vir, kjer so se osvežili kosci in živina. V bližini je jama Matere Božje, kjer je bil kapnik z njeno obliko.

Nato smo prišli med vinograde vasi Šmarje, od tu naprej pa po kraški pokrajini: suhi zidovi, kamenje, kraška gmajna, bori, skratka Kras, katerega je imel Kosovel najrajši. In se čudili presenetljivi privrženosti kraškega človeka tej naravi še danes.

Pred Tomajem smo se med vinogradi obrnili proti vasi Godnje, kjer smo si ogledali najlepši kal z urejeno okolico.

V vasi Godnje smo na zaprtem kmečkem dvorišču doživeli presenečenje, ki sta nam  ga pripravila Ivanka in Vinko s kraškimi dobrotami in seveda teranom. Z izrednim zadovoljstvom smo tako zaključili prelep dan.

Zapisal: Andrej Štular

Slike: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak

 
 
 
 
Untitled Document
 
  BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008