Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
24.06.2017
Zimzeleni na Ratitovec s planine Klom

Ratitovec predstavlja nekaj kilometrov dolgo slikovito sleme s štirimi vrhovi v predgorju Julijskih Alp (Gladki vrh 1666 m, Kosmati vrh 1643 m, Altemaver 1678 m, Kremant 1658 m).  Zaradi obilice cvetja, pašnih površin, ki so jih  predniki izkrčili, prijazne koče in lepih razgledov, se radi večkrat povzpnemo tja gori.

Veselili smo se tega pohoda, ker s planine Klom še nismo osvajali Ratitovca. Obetal se nam je lep pozno pomladni dan. Z avtobusom smo se odpeljali do Železnikov, kjer smo si privoščili jutranjo kavo.  Razporedili smo se v dve skupini in dva manjša avtobusa sta nas odpeljala skozi vasico Rudno po strmi, vijugasti gozdni cesti  mimo visokega barja Ledina na Jelovici proti planini Klom. Prečkali smo tri zapornice, ki  varujejo območje pašne skupnosti  Ratitovec - Klom.  Ob vznožju Kosmatega vrha stoji nova pastirska koča Brunarica.

Prva skupina je mimo pastirske koče nadaljevala pot čez Kosmati  in  Gladki vrh do Krekove koče na Ratitovcu.  Druga skupina je šla po lažji poti na preval  Vratca proti planini Pečana  in mimo zapuščenega rudnika, kjer so nekdaj kopali železovo rudo bobovec in limonit za potrebe železarstva v Železnikih, do koče.

Z Gladkega vrha nam je pogled segel preko Jelovice do najvišjih vrhov v   Julijcih, Karavankah  in Kamniško Savinjskih Alpah.

Med potjo smo videli  obilico cvetja in zeli: pogačice, alpski srobot, alpsko veleso, orlice, materino dušico, ranjak, plahtico in še marsikaj.

V koči so nam pripravili slastne flancate.

Vse najboljše z besedami in pesmijo smo zaželeli  našemu Tonetu za osemdeseti rojstni dan in mu izročili spominsko darilce.

 Polni lepih vtisov smo se  vrnili po  poti čez Vratca do  planine Klom, kjer sta nas pričakala  prijazna voznika minibusov.

Zapisala: Marjana Kolenko

Slike: Darka Ogorevc, Janez Cerk, Karli Mesarič, Tone Sluga in Milan Jerman

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje društvene pi...
Vabilo na planinski pohod
Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008