Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
25.02.2017
Zimzeleni na Kozleku
Po dolgotrajnem hudem mrazu in megli je končno posijalo sonce  in poleg narave ogrelo tudi naše razpoloženje, kar se je čutilo že zjutraj, ko smo se zbirali pred šolo.

Odpeljali smo se proti Ilirski Bistrici in nato do vasice  Vrbica v dolini reke Reke, kjer smo zapustili avtobus.
Proti  vzhodu  smo zagledali »Kočanski  Triglav«, kakor ga je poimenoval Milan. A, tjale gor da bomo šli?! Bomo sploh prišli? Trije vrhovi, skalne stene, nekaj gozda in višina…
Kaj kmalu smo prispeli do ruševin cerkvice sv. Uršule, ki so jo zaradi snežnega meteža kasneje posvetili  Mariji Snežni, zavetnici vasi Vrbica in Jablanica.
Naslednja točka našega ogleda so bile ruševine Starega gradu iz druge polovice 15. stoletja. Ta je leta 1670 prešel v last Lazarinijev. Še danes  si je še mogoče  predstavljati, kako mogočen grad je bil nekoč.

Po gozdnih poteh smo se vzpenjali do prvega vrha (Sopil 879 m) in kmalu osvojili  Srednji vrh (923 m), od koder  smo  opazovali skoraj iz ptičje perspektive dolino reke Reke in Kočanijo.  Pred nami je bil le še najvišji Kozlek. Kmalu smo v majhni kotanji pod vrhom blizu prepadnih sten zagledali Kočo na Kozleku (997m), naš cilj.

Topli sončni žarki,  brezvetrje in lepi razgledi so bili krivi za daljši počitek in  gasilsko sliko. Ker pa vodniki največkrat načrtujejo krožne poti, smo se tudi tokrat spustili po drugi kar dolgi in dokaj strmi poti do vasi Jablanica, sredi katere stoji  propadajoči Lazarinijev dvorec.
Razveselili smo se »našega oranžnika«, saj so bile noge že kar utrujene. Spet pa smo oživeli na turistični kmetiji pod Premom, kjer smo čestitali našemu jubilantu in nadomestili izgubljene kalorije.

Besedilo: Karli Mesarič

Slike: Milan Jerman, Joža Miklavčič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008