Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
28.12.2016
Zimzeleni v okolici Godoviča

Sivega decembrskega dne smo se Zimzeleni odpravili na zadnji pohod v letu, tokrat v neznano. Pohodnikom je bilo le naročeno, naj imajo s seboj baterijske svetilke. Avtobus je ustavil na Logu v bližini Godoviča. Kaj pa je tam zanimivega, boste rekli.

Zakorakali smo po vojaški cesti, ki je bila zgrajena v času med obema svetovnima vojnama, ko je bilo območje Godoviča obmejno področje. Iz strahu pred vdorom vojske iz Kraljevine Jugoslavije so Italijani zgradili niz vojaških utrdb  Alpskega zidu. In naša pot je vodila mimo nekaterih teh vojaških objektov. Dobro ohranjen bunker na začetku tako imenovane Francoske ceste smo si ogledali od zunaj in od znotraj.

Glavno pozornost pa smo namenili nedokončanemu železniškemu predoru, ki ga je avstro-ogrska armada gradila leta 1916, ko so nameravali za oskrbo Soške fronte zgraditi železniško progo Logatec – Črni vrh. Dokončali je niso nikoli in sredi gozda  pod Kovačevim hribom na južni strani zija vhod v predor, ki je svojevrstna zanimivost. Zimzeleni smo se opremili s svetilkami in vstopili v ozek rov.  Ta se je po stotih metri razširil v prepoznaven dokončan železniški predor. Sledili so še deli predora v različnih gradbenih fazah, spotoma pa smo občudovali sto let stare kapniške tvorbe, predvsem špagetom podobne stalaktite in debelejše stalagmite. Skozi temo se je vila dolga vrsta lučk in razsvetljevala umetno ustvarjeni podzemni prostor. Po štiristo metrih smo prispeli do betonske stene z vrati, kjer smo vstopili v bunker, ki so ga zgradili pred 2. svetovno vojno Italijani. Stopnice so nas vodile navzgor in izstopili smo na dnu vrtače sredi gozda pod cesto Godovič – Črni vrh.

Vznemirjenje se je poleglo in mimo Šebalkovega bajerja smo odkorakali v Godovič, kjer nas je čakal avtobus. Vendar nismo obrnili proti Vrhniki, v Črnem Vrhu smo po kosilu slovesno zaključili pohodniško leto 2016, medse sprejeli novega Zimzelenega Barjana Uroša in si za prihodnje leto zaželeli vse najlepše, obilo zdravja in varen korak.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Milan Jerman, Joža Miklavčič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008