Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
25.11.2016
Zimzeleni po Polhograjskem hribovju

»Pa kakšen listopad je to, saj  kar naprej dežuje, že četrti vikend zapored?«  smo se  spraševali in gledali v jutranje nebo v torek, 22. novembra, ko smo se zbirali  pred šolo.

Iz turobne in meglene Vrhnike smo se odpeljali proti Polhovem Gradcu. Vodnica Sonja je opisala pot in spraševali smo se, le kje je ta Mali vrh. Ali veste koliko vzpetin v Sloveniji nosi ime Mali vrh? Kar trideset.

V Polhovem Gradcu nas je pričakalo sooonce! Izstopili smo pri graščini, kjer nam je vodnica  povedala nekaj o grofu Blagaju in o graščini. Zelo zanimivo je, da je bil Ursini Blagaj  zelo priljubljen med kmeti, podpiral je razvoj naprednega kmetijstva, se ukvarjal z  botaniko in se zavzemal za uradno rabo slovenščine. »To je bil gospod z rožo«, saj je zaslužen, da se  je strokovna botanična javnost  ukvarjala z igalko, blagajko ali blagajevim volčinom - blago dišečo, a strupeno cvetko.

Pot smo nadaljevali proti vasici Praproče in do Malega vrha (708 m), kjer so se odpirali čudoviti  razgledi na okoliške vasice in cerkve. V ozadju smo prepoznali Grmado, Tošč, Črni Vrh nad Polh. Gradcem, Koreno… Nad Ljubljano pa je še vedno ležala siva megla. Za trenutek sem se vrnila nazaj v svoja otroška leta, saj sem v teh hribih in grapah preživljala težko mladost….

Na travnatem vrhu, obsijanem s soncem, smo se okrepčali in se spustili v Setnik k cerkvi sv. Martina. V bližini stoji nov čebelnjak z domišljeno poslikanimi panjskimi končnicami.

Spustili smo se do vasice Briše in se po dolini Male vode odpeljali zadovoljni in polni novih vtisov proti domu.

Ugotavljali smo, da ni treba nekam zelo daleč, saj tudi bližnje okolice ne poznamo prav dobro, ker je bil za marsikoga ta delček sosednje občine čista neznanka.

Zapis: Francka in Janko Plestenjak

Slike: Sonja Zalar Bizjak, Joža Miklavčič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008