Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
12.05.2016
Zimzeleni na pohodu iz Kočevja na Jelenov studenec

Opremljeni za vsakršno vreme in dobre volje smo se Zimzeleni vkrcali v avtobus z željo, da bomo kljub vsem čudnim napovedim imeli prijeten dan. Ko smo se bližali Velikim Laščam,  nas je naš vodič Milan seznanil s potekom pohoda in omenil, da se prav ta čas (10. maja) na 140-to obletnico rojstva našega pisatelja Ivana Cankarja vozimo skozi dolino rojstnih krajev nekaterih naših pomembnih pisateljev (Trubar, Levstik, Stritar).

V spomin na ta dan nam je naša Elica prebrala Cankarjevo črtico »Enajsta šola, bog s teboj«, v kateri je opisal svoje doživetje v prvem šolskem dnevu. Šele sedaj smo jo bolje doživeli kot v šolskih časih. Pod vtisom Cankarja smo si že močno želeli dišeče skodelice kave in res smo si jo privoščili ob prijetnem klepetu v Kočevju. Tam se nam je pridružil še Milanov znanec in pohodnik skupine Cekinčkov, Metod.

Med vožnjo med Ribnico in Kočevjem se je ponujalo par dežnih kapljic, kar je bilo vse v tem dnevu. Dokončno prebujeni smo takoj po Kočevju zapustili avtobus in se odpravili po strmejši gozdni  Kalanovi poti proti  Koči pri Jelenovem studencu v pogorju Stojna. Med premori smo si od  blizu ogledali nekatere že znane in neznane rastline: kopitnik, brstično konopnico, velecvetni salomonov pečat, naglavko, gnezdovnico itd. Med potjo smo videli nekaj mogočnih smrek in se veliko šalili med drugim tudi na račun medvedov, ki jih je v teh gozdovih kar precej. Zadovoljni smo bili, da se z njimi nismo srečali. Nekje proti zadnjemu delu poti do Koče pri Jelenovem studencu smo se razdelili na dve skupini. Ena je krenila za Metodom po gozdni strmejši poti, druga pa z Milanom po cesti.

Presenečeni smo bili, da smo šele ob hoji navzdol zagledali na zeleni jasi  Kočo pri Jelenovem studencu, ki je na nadmorski višini 850 m. Kočevski planinci jo upravljajo od leta 1953 in je bila večji del obnovljena v letu 2000. Sedaj je »družinam in okolju« prijazna koča. V koči nas je pričakala ogrevana jedilnica z okusno izdatno enolončnico in s prijaznima oskrbnikoma. Celo posušili smo si lahko prepotena oblačila.

Po prijetnem druženju in skupinskem fotografiranju pred kočo smo se zadovoljni podali po delno Grajski in Trimčkovi poti mimo nekaterih zanimivih oglednih točk, ki jih bomo kdaj drugič obiskali (razvalina gradu Fridrihštajn, Ledena jama, Mestni vrh z razglednim stolpom…). Pot navzdol je bila tudi dokaj strma, vendar nam je ob Karlijevih dovtipih hitro minila in že smo bili pri oranžnem lepotcu, s katerim nas je voznik Jože preko Sodražice, Cerknice in Logatca varno pripeljal domov.

Hvala Milanu in Elici za še eno lepo druženje.

Zapisala: Nataša, Janez Medic

Foto: Milan Jerman

 
 
 
 
Untitled Document
 
  BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008