Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
14.08.2015
Zimzeleni in Barjani na Pohorju

Da nam je dovolj neznosne vročine, se je odločila skupina 20 pohodnikov iz skupin »ZIMZELENI« in »BARJANI« ter se na prvi avgustovski torek pod vodstvom naših vodnikov Milana in Frenka odpravila na dvodnevni pohod po Pohorju.

Zgodaj zjutraj nas je z avtobusom pričakal naš stari znanec šofer Ivan ter nas popeljal na pot proti Štajerski. Po dobri jutranji kavici v Zrečah smo se odpeljali na Roglo do hotela Planja, kjer se je pričela naša pot. Kmalu se je na desni strani prikazal vrh Rogle (1.517 m) z razglednim stolpom. Preko Ostruščice (1.498 m) in sedla Komisija (1.446 m) smo prišli do Lovrenških jezerc, ki smo si jih sprva ogledali z razglednega stolpa, po kratkem postanku za malico pa še z urejene poti okoli jezerc, ki jih obrašča ruševje. Nato smo se spustili nekoliko nazaj na pot proti Ribniški koči, prečili preval  Šiklarica (1.300 m) ter se pred Jezerskim vrhom (1.537 m) usmerili desno proti Ribniškemu jezeru, na katerem smo občudovali prelepe cvetoče lokvanje. Po prečkanju Jezerskega vrha smo se spustili do Ribniške koče, ki stoji na mestu pogorišča nekdanje Hutterjeve vile na višini 1.507 m.

Tu smo si nekoliko oddahnili in se podprli in že smo bili pripravljeni za popoldanski spust do Koče na Pesniku, ki stoji na lepi travnati planoti nad Radljami na višini 1.101 m. Po prijetnem klepetu z oskrbnikom smo zagrizli v strmino in se vrnili do Ribniške koče, kjer smo zaključili prvi dan pohoda in kjer so nas že čakale tudi postelje.

Zgodaj zjutraj naslednjega dne smo se preko Črnega vrha (1.543 m) odpravili proti Kopam. Po slabih dveh urah hoje smo prispeli do sedla Pungart in Grmovškovega doma (1.371 m), kjer smo si privoščili krepčilno kavico, nato pa se preko Velike Kope (1.543 m) in pod Malo Kopo (1.524 m) spustili do, žal zaprtega, Partizanskega doma na 1.443 m. Razgledali smo se po bližnji in daljni okolici, nato pa se strmo spustili do Slovenjgraškega sedla na višini 1.001 m ter od tam povzpeli na vrh Kremžarjevega vrha (1.164 m) ter do koče pod njim. Tam nas je z okusno joto pričakal prijazen oskrbniški par. Ta nam je dala novih moči za spust do ceste za Slovenj Gradec, kjer nas je že čakal avtobus z Ivanom in hladno pijačo. Na poti domov smo se ustavili še na zaključni kavici v Mislinji pri Slovenj Gradcu, kjer smo obudili še spomine na prečudovit pohod. Tudi vožnja domov je ob prijetnem klepetu hitro minila.

Za prekrasen izlet bi se želela zahvaliti vsem udeležencem pohoda in našima vodnikoma za prijetno družbo in vse doživeto. Enotni smo si bili, da prihodnje leto zaključimo ogled Pohorja še z mariborske strani, morda v še večjem številu kot letos.

Besedilo: Jana in Janez Kenk

Fotografije: Janez Cerk, Stane Kržmanc in Andrej Verbič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje društvene pi...
Vabilo na planinski pohod
Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008