Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
16.04.2015
Zimzeleni na Lubniku

Spet je prišel naš torek in priložnost, da se nagledamo prebujene narave, razgibamo naš korak in po pričakovanju osvojimo nov vrh in kočo na njem. Šofer Lojze nas je z avtobusom peljal mimo rojstnega kraja Cankarjeve matere – Vrzdenca, preko Suhega dola  in po serpentinasti cesti skozi Lučine do Gorenje vasi, kjer smo se poživili z jutranjo kavico. Vožnjo smo nadaljevali po Poljanski dolini in se pri Podpulfrci usmerili proti Lubniku. Izstopili smo Pod Kobilo, kjer se začne Loška učna pot, ki je obenem tudi Pot treh gradov.

Po lepi panoramski poti smo kaj kmalu prišli do razvalin Starega gradu, ki je bil zgrajen v 12. stoletju. Leta 1511 ga je porušil potres. Nekaj ohranjenega zidovja še kaže sposobnost takratnih graditeljev. Nadaljevali smo z vzpenjanjem po strugi suhega potoka preko vasi Gabrovo, kjer smo pomalicali. Pridružil se nam je še črni pomožni vodnik na štirih tačkah, ki nas je zvesto spremljal do Koče na Lubniku (1025 m).

Med potjo nas je navduševalo razno cvetje: zimzelen, deveterolistna konopnica, kukavice, spiralastolistni vraničnik in med še mnogim drugim spomladanskim cvetjem tudi pegasti kačnik. S kačnikom v roki nam je Milan glede na notranjost cveta napovedal letošnjo letino pšenice, koruze in krompirja.

Pri koči smo se »pomartinčkali« in ob prijazni oskrbnici okrepčali z okusno enolončnico. Lubnik je izvrsten razglednik, zato smo si kar precej časa namenili za razgledovanje po bližnjem in daljnem hribovju. Kot na dlani so se nam ponujale: Julijske Alpe, Kamniško Savinjske Alpe, Polhograjsko hribovje, Blegoš, smučišče na Starem vrhu, Jošt, Šmarjetna gora, Šmarna gora in še in še. Škoda je le, da zaradi rahle meglice v daljavi ni bil viden tudi Snežnik.

V veselem razpoloženju smo se vračali proti Breznici pod Lubnikom, kjer nas je čakal avtobus. Pot domov nas je vodila  preko Škofje Loke in Ljubljane na Vrhniko, kjer smo si pomahali v slovo in si zaželeli, da bi skupaj tudi s tistimi, ki jih to pot ni bilo z nami, doživeli še veliko tako prijetnih dni, kot je bil današnji.

Zapisala: Nataša, Janez Medic

Slike: Joža Miklavčič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na planinski pohod
Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008