Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
30.01.2014
Zimzeleni po Tigrovski spominski poti in na Socerb

Iz zasneženega in turobnega vremena smo se ta torek, 28. januarja, usmerili proti primorskim krajem in prav prijalo nam je, da nas je malo prepihala burja.

Po obveznem jutranjem postanku za kavico, tokrat v Kozini, smo se zapeljali v Klanec in proti Ocizli. Najprej smo se   seznanili s kulturnimi in naravnimi znamenitostmi teh krajev.  Spominska plošča na komunski hiši spominja na domače Tigrovce – prve borce za slovensko zemljo in besedo in  na domoljubno organizacijo TIGR nasploh.  Na oglasni tabli je zemljevid poti z naslovom Tigrovska spominska pot. Celotna Tigrovska krožna pot preko flišnega območja do Beke je v deževnem obdobju v pletežu številnih potočkov in pa tudi blatna,  zato smo se odločili, da prehodimo tisti del, ki pelje po kraškem svetu,  z mnogimi naravnimi kraškimi pojavi.

Od cerkvice Marije Magdalene smo sledili rumenim oznakam in na prvi tabli je pisalo Ociska jama, morda bi bila  Ocizelska jama. Toliko udornih jam, brezen, potokov in izvirov skupaj lahko nastane samo na hitro prehodnih mejah flišnih in kraških terenov. Vse vode, ki so na površinah ustvarjale stopničaste  pragove, kar naenkrat padejo v globine kraških podzemelj. Naslednja zanimivost je  Maletov slap. Voda pada čez tri stopnice in kot zavesa skriva vhod v Maletovo jamo. Markacije so nas pripeljale do  najslikovitejše Miškotove jame. Poleg globoke rečne soteske, naravnih oken in vrat je zanimiv tudi naravni most.  Škoda, da nismo mogli pokukati od spodaj navzgor! Sledila je še Jurjeva jama in nato smo se dvignili na pešpot in se priključili na planinsko pot proti Socerbu.

Prečili smo kraško planoto, ena pot je vodila proti Kastelcu, mi pa smo nadaljevali proti Socerbu. Na vrhu vzpetine je bil čudovit razgled na Tržaški in Koprski zaliv. Bili smo tudi

pri razvalinah  gradu Socerb, tudi  gradu Strmec, ki stoji na visoki skalni steni, več kot 30 m nad naseljem Socerb. Nedaleč od Socerba je še ena znamenitost in sicer Sveta jama. V njej jej je oltar, kjer se opravlja tudi bogoslužje. V kapnik je vklesan kropilnik, po legendi pa naj bi v njej prebival tržaški mučenec sv. Socerb.

Spet smo prehodili in spoznali nekaj novega, vsaj za nekatere, kar zanimiv košček sveta, opredeljen kot Petrinjski kras.

Zapisala: Ivanka Sluga

Foto:  Joža Miklavčič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008