Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
30.08.2012
Zimzelenčki po pokljuškem grebenu

Skupina Zimzelenčkov, ki je izrazila željo, da bi tudi v poletnih dneh šla na kak malo daljši pohod, čisto na hitro organiziran, samo da bo pravšnje vreme, kakor je rekla Elica, se je v torek odpravila proti planini Lipanca, na Mrežce (1965 m), Debeli vrh (1962 m) in na Viševnik (2050 m), ker se je naredilo  res idealno vreme za v gore.

Že zgodaj zjutraj smo krenili proti Pokljuki do spominskega obeležja Na rupah, od tam pa krenili proti Blejski koči na planini Lipanca, si privoščili krajši postanek in čaj, potem pa  nadaljevali proti Mrežcam. Skupina se je razdelila; nekateri so se podali direktno na Mrežce in po grebenu proti Debelemu vrhu, ostali pa pod grebenom proti istemu cilju. Čudoviti razgledi ob tako čistem obzorju, nebo je bilo brez vsakega oblačka, skratka vidljivost fantastična. Na vrhu Debelega vrha je sicer malo prostora, toda dovolj za vseh 23, da smo se naužili pogledov globoko v Krmo, proti Brdom, na strma ostenja Rjavine, Dimnike, sploh pa na našega očaka, na Triglav, ki je bil neposredno pred nami. Čas je bil za prvo malico, prijeten klepet in skupinsko fotografijo, a pogledi na vse strani so bili pomembnejši.

Po ozki potki med ruševjem smo se spustili do planinske poti, ki pelje proti Srenjskemu prevalu in na Viševnik. Pogledi so bili usmerjeni proti prevalu, saj se je bilo spet treba povzpeti na 1959 m. Bilo je že vroče in strmo, a klepet in pravilni tempo sta nas  kmalu pripeljala na  razpotje, kjer  se je skupina spet  razdelila. Dobri hodci, še dovolj »nabrušeni«, so se čez Srenjski preval povzpeli na Viševnik, ostali pa so šli pod Viševnikovim ostenjem in uživali ob pogledih na izjedene apnenčaste tvorbe po Kačjem robu in pogledovali proti vrhu, kdaj se bodo prikazali naši korenjaki, ki so tam zgoraj opravili še »planinski » krst. Tako smo dobili Viševnika in Viševnico.

Ko smo zagledali drug drugega, smo si pomahali in zahojkali v pozdrav. Po krajšem počitku smo se vsaka skupina po svoje odpravili  proti Plesišču in navzdol na Rudno polje, kjer nas je čakal avtobus.

Prisluhnili smo, da je  vrh Viševnika  ponujal čudovite razglede vse do Grossglocknerja (Velikega Kleka), Krna, Snežnika in vse do Učke, Karavank…

Pri spustu proti Rudnemu polju  smo opazovali, kako prostrana je planota Pokljuka in kako bogata je s smrekovimi gozdovi.

Ker je bilo letošnje leto sušno, je v tem času že malo planinskega cvetja, vendar smo se razveselili drobnih belih samoperk, svilničastega svišča, vijoličastih sviščevcev, drobne alpske madronščice,  popkores, proti Debelem vrhu še zadnjih planik, obilo zastavnih resastih sviščevcev, nekaj vrst kamnokrečev, rožnordečega dežna in še drugih.

Nekateri malo bolj utrujeni, nekateri manj ali nič smo zaključili res lep pohod na Rudnem polju, kjer smo se še malo podkrepili v gostišču MU na Goreljku.

Zapisala:Ivanka Sluga

Foto: Sonja Zalar Bizjak, Vinko Sluga, Jožef  Miklavčič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  V avgustu ne bo uradnih ur
Vabilo na planinski pohod
BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008