Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni osnovnošolcem in mladini, ki bi radi spoznali lepoto Slovenskih gora, se seznanili z varno hojo v gorah, spoznali nove prijatelje… Izleti so enkrat mesečno skozi celo šolsko leto in so enodnevni. Za zaključek pa se v maju odpravimo na dvodnevni izlet. Prespimo v eni od planinskih koč in s tem začutimo pravi planinski duh. Pridruži se nam na izletih in boš videl če je to res.


Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2016/17


Oprema za izlet: planinski čevlji (segajo naj čez gleženj in so z narebrenim podplatom), ohlapna oblačila, vetrovka, bunda, tople nogavice, nahrbtnik s ‘irokimi in podloženimi naramnicami (velik naj bo toliko da gre vanj bunda, malica, pijača), rezervna oblačila, malica (sendvič) in pijača (čaj ali sok), dnevnik mladega planinca ter plačano članarino za tekoče leto. Na izletu pa ti ne sme zmanjkati: dobre volje, ljubezni do narave, želje po odkrivanju neznanega, želje po skupnih doživetjih…

 
06.01.2008
Poročilo iz izleta na Tromejo, 15.12.2007
 

V soboto, 15. decembra smo se mladi planinci s svojimi mentorji in vodniki podali na 1509 m visoko Peč nad Ratečami.

Napoved je obljubljala sicer lep dan, a je bil napovedan tudi veter. No, na srečo se to ni zgodilo, je bilo pa zimsko hladno.

Zjutraj smo se zbrali pred šolo in potem pot nadaljevali proti Ratečam. Tam smo se nekateri preoblekli, drugi so že malicali,tretji pa so se že razigrali in uživali zimske radosti s kepanjem.

Kmalu smo se vsi uredili in smo vzeli pot pod noge. Najprej nas je le ta vodila preko vasi, na prvem pravem sončne motoku sredi sence drevja pa smo izkoristili za slačenje bund, saj nas je že hoja zagrela. Še zadnji požirki pijače in gremo naprej. Poledenela cesta nas vodi vedno višje, otroci izkoriščajo sneg in led za malo drsanja.

Po dobri urici hoje je čas za malico. Uživamo na sončku in v čudovitem razgledu okoli nas, saj nas obkrožajo Mojstovke, Razor v daljavi, Prisank, Ponce, Jalovec in Mangrt....

Živahnost otrok napove,da ja potrebno vzeti spet pot pod noge. Ker krajša pot ni poledenela, se odpravimo po njej. Kar pošteno zagrizemo v klanec in se v serpentinah vzdigujemo. Na drevesih opazimo,da si je nekdo vzel čas in na vsakem ovinku napisal število le teh še do vrha. Tako jih počasi odštevamo, ko se zadihani približujemo vrhu. Pri številki 1 pa dobimo nov zalet in kar ponese nas na Tromejo!.

Od tu pa čudovit razgled! Gledamo v Avstrijo, Italijo in seveda v Slovenijo. Razgledi se vlečejo od Tur pa tja do Viša in Montaža, v dolini Drave pod nami pa nam pogled pritegne železniška postaja. Kmalu pa na smučišču pod nami zagledamo 2 srni, ki tečeta preko njega in se kmalu skrijeta našim pogledom nazaj v gozd.

A večini otrok tega skoraj ni mar, saj komaj čakajo,da se začnejo lopatati in dričat! Potrebne je kar nekaj organizacije, in Andrej prevzame pobudo. Lopate imamo le 3, otork pa je 30. ko si dajo duška, si vzamemo čas,da pomalicamo, spet!, požigosamo naše knjižice Mladega planinca, se slikamo in počasi je čas za pot pod noge! Nekateri so razočarani ugotovili,da na vrhu ni odprte koče, zato je motiv še toliko večji,da se spustimo do nje!

Še prej pa si ogledamo maketo okolice in poimenujemo vrhove, doline, prelaze.....

Široka cesta nas potem v ovinkih pripelje do koče. Tam si privoščimo malo sončenja in seveda dričanja! Pa da o malici ne govorim...

A ura nas počasi priganja, saj smo s šoferjem zmenjeni,da pridemo nazaj ob 15.uri. pot pod noge in z malo zamude le pridemo nazaj v Rateče. Po drugih poteh in stezicah ko za gor, a veseli in polni energije zavzamemo spet avtobus, ki nas v uri in pol pripelje nazaj na Vrhniko!

Mislim,da smo uživali vsi, tako otroci kot tudi mentorji in vodniki!

In upam,da se na naslednjem izletu spet vidimo!


Lp Suzana

Pa še povezava na fotografije iz izleta!

 
  
 
   
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2014/15
 
Zgibanka (pdf) Izleti v šolskem letu 2015/16
Untitled Document
 
  Sončki v Rakovem Škocjanu
VABILO
POHOD BARJANOV NA SOVIČ IN P...
Pohod Sončkov po Kosovelovi ...
Vrhnika – Češmelj – Vrh...
Zimzeleni na deževni torek ...
Lintverni na Velikem Modrasov...
Zimzeleni po italijanskem Krasu

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008