// Planinsko društvo Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
   
  AKTUALNO
   
 
 
07.03.2019
Zimovanje mladih planincev na Planini na Kraju

Mladinski odsek PD Vrhnika je organiziral 4 dnevno zimovanje na Planini na Kraju.

V soboto 23. 2. 2019 smo se ob 6.50 zbrali pred OŠ Ivana Cankarja na Lošci. Naložili smo opremo in se razdelili po avtih. Nato smo se odpravili na pot. Naš prvi postanek je bil v Bohinjski Bistrici, kjer smo kupili hrano. Odpeljali smo se do koče pri Savici, tam na žičnico naložili opremo in se podali na pot, ki nas je vodila do doma na Komni. Trajala je od 2 do 3 ure skupaj s postanki. Po kratkem počitku v domu, smo prevzeli opremo in jo s skupnimi močmi prenesli v kočo na Planini na Kraju. Naporna tura nas še ni dovolj utrudila, zato smo odvečno energijo porabili za sankanje in dričanje po snegu z lopatkami. Mokri in lačni smo se odpravili v kočo, kjer so nas že čakali topli makaroni. Ko smo bili spet siti in se nam je povrnila energija smo do spanja kartali in se pogovarjali. Spat smo se spravili okrog 22.30.

Drugi dan smo se po zajtrku odpravili na prvo turo. S hojo smo pričeli okrog 10.00. Po pravljično zasneženi pokrajini smo se vzpeli na Bogatinsko sedlo. Tam smo pomalicali in se nazaj vrnili po drugi poti, čez Lepo Komno. V kočo smo prišli okrog 15.00. Vsi lačni od ture smo z veseljem pojedli toplo joto. Zopet je po jedi sledilo kartanje in pogovarjanje. Pojavil se je problem, saj je bilo fantov preveč za majhno sobo in so jo hoteli zamenjati z našo. Po dolgem prepiru smo punce končno popustile in zamenjale sobo. Zaspali smo ob različnih urah od cca. 22.30 do 23.30.

Tretji dan smo še pred zajtrkom spraznili zgornje nadstropje. Zaradi samo napihljivih žuljev smo se odločili, da ne bomo šli na turo. Namesto tega smo imeli manjše planinsko izobraževanje. Najprej smo se učili, kako se ustaviti s cepinom. Ko nas je to utrudilo , so nam vodniki pokazali več različnih načinov, s katerimi preverimo trdnost snežne odeje. Za tem smo se preizkusili v iskanju z lavinsko žolno, sondiranju in kopanju zasutega v plazu. Ko smo z resnim delom zaključili smo se še malo pozabavali na snegu. Naredili smo snežaka in se spuščali po zasneženem bregu. Mokri, izmučeni in lačni smo se vrnili proti koči in za kosilo pojedli ričet. Kot običajno je temu sledilo kartanje in pogovarjanje. Sledil je zabavni večer, ki je trajal do jutranjih ur. Nekateri so se odpravili na zahtevno nočno turo, ki jih je zelo utrudila in so zaspali že malo bolj zgodaj. Da pa nismo zaspali lačni, smo Tomo in mladi planinci poskrbeli za večerjo. Pripravili smo pečeno polento s sirom in šunko.

Zadnji dan je sledilo počasno prebujanje. Nato smo pojedli zajtrk in začeli pospravljati, pakirati in pomivati. Ko smo končali z delom smo se postavili pred kočo in za spomin naredili nekaj skupinskih fotografij. Do doma na Komni smo nesli smeti in se odpravili v dolino. Tam smo popili še zadnjo kavico in se odpravili vsak v svoj avto. Pot na Vrhniko se je za nekatere malo zavlekla zaradi zastoja na avtocesti, zato smo se domov vrnili šele ob 18.00. In tako smo uspešno zaključili še eno zimovanje.

Za MOPD: Živa Zalar in Ema Mrzelj

Foto: Mladinski odsek

 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008