// Planinsko društvo Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
   
  AKTUALNO
   
 
 
05.03.2018
Zimovanje - planina na Kraju
 

4 dnevno zimovanja na planin na Kraju (17. – 20. 2. 2018)

 

Če so zime tako bogate s snežnimi padavinami, kot je bila letošnja je zimovanje pravo veselje organizirati. Na terenu smo se prepričali, da je lahko sneg še kako velika ovira za gibanje po mamljivi zimski pokrajini.

 

Takoj po uspešno zaključenm občnem zboru in začetku zimskih počitnic, se je mladinski odsek odpravil na zimovanje na planino na Kraju, ki se nahaja ¼ ure stran, večini bolj znanega planinskega doma na Komni. Prvi dan smo šli od koče pri Savici do koče na Komni. Tam smo si oprtali hrano, ki je bila dostavljena s tovorno žičnico, in jo znosili do koče na planini na Kraju. Nato je sledilo ogrevanje našega domovanja naslednje 4 dni in spoznavni večer.

Kakor smo ugotovili že na dostopu je bila letošnja zima bogata s snegom, ki se do našega prihoda še ni popolnoma preobrazil in je bilo gibanje zelo omejeno in naporno.

Kljub temu smo se drugi dan odpravili proti Vrhu nad Gracijo. Nekaj časa je bila pot še uhojena in nam gibanje ni predstavljalo težav. Ko smo začeli delati svojo gaz in se je strmina povečala, je postalo gibanje otežkočeno in prenevarno, za napredovanje. Vsi skupaj smo se obrnili in pri setopu spopznavali lepote Lepe Komne (neskončni majhni hrbčki, ki so bili letos lepo zaliti s snegom). Da se dan ni prehitro zaključil smo imeli še osnove iskanje zasutega pod sneženm plazom: iskanje z lavinsko žolno, sondiranje in odkopvanje zasutega. Za konec dneva smo se `podričali’ po strehi.

Tretji dan smo imeli namen osvojiti Bogastinsko sedlo, vendar so bile razmere zelo podobne prejšnjemu dnevu. Tako da smo se ravno tako obrnili in ta dan sposvetili izdelavi snežne luknje, dričanju izpod slemena koče.

Zadnji dan je minil v urejanju koče, take kot smo dobili: pospravljannje in čiščenje, pakiranje opreme in še gasilska za slovo.

Čeprav nam razmere niso omogočale daljše pohode, smo udeležencem lahko podrobneje prikazali uporabo lavinskega trojčka. Ob dolgih večerih pa zaživijo družabne igre, katere se zavlečejo dolgo v noč.

 

 

za MOPD

Andrej Stržinar

 
 
 
Untitled Document
 
  V avgustu ne bo uradnih ur
Vabilo na planinski pohod
BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008