// Planinsko društvo Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
   
  AKTUALNO
   
 
 
13.12.2014
Planinski izlet na Mali Golak (1495 m)

V soboto, 13. 12. 2014, so se mladi planinci PD Vrhnika udeležili pohoda na Mali Golak (1495 m), ki je najvišji vrh gorovja Golaki in Trnovskega gozda.

Nenavadno je, da je Mali Golak 15 m višji od Velikega. Gozdna meja sega do višine okrog 1400 m, nad njo raste rušje, ki na kamnitem svetu daje vrhovom goli videz. Domačini so prepričani, da so bile nekdaj na Golakih planine. Mali Golak mu pravijo zato, ker je bil včasih na njem najmanjši pašnik. Na zemljevidih je prišlo do napake. Na vrh Malega Golaka, izjemnega razgledišča, vodi več poti. Mi smo se zgodaj zjutraj z Vrhnike odpeljali proti Logatcu in Idriji skozi Col in Predmejo proti Golakom.

Najprej smo hodili po kolovozu, potem po stezi skozi gozd. Pot je bila lahka, lepo speljana in se je zmerno vzpenjala. Hitro smo prišli do Iztokove koče pod Golaki (1260 m). Podobna je bila pravljični hiški sredi gozda. Po malici smo se odpravili proti vrhu, ki je oddaljen 50 minut. Pričakovali smo, da nas bo pozdravilo sonce in pregnalo meglo, vendar se to ni zgodilo. Postajalo je čedalje bolj mrzlo, kamnita in strma pot v zgornjem delu je bila poledenela, ampak se je dalo. Če bi imeli dereze sploh ne bi bilo nobenega problema J Še planinskega vodnika Primoža, ki nas je vodil, so vremenske razmere presenetile. Občutili smo ostrino zime in na poti nismo srečali »žive duše«.

Osvojili smo skalni vrh sredi vrtačastih prostranstev in skrivnosti. Ostali pa smo prikrajšani za enega najlepših razgledov na vso Slovenijo. Mladi planinci so mi povedali, da jim je bil planinski izlet všeč. Lepa izkušnja, če si dobro oblečen in opremljen J

Romana Jemec Opeka

Foto: Primož in Tatjana Pečlin

 
 
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008