// Planinsko društvo Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Tabori
 Izleti
 Galerija slik
 
 
 
   
  AKTUALNO
   
 
 
10.01.2015
Planinski izlet s svetilko v roki

Obetala se je lepa sobota, dan, ko smo se planinci Mladinskega odseka PD Vrhnika, odpravili na pohod na Planinsko goro in skok v Planinsko jamo.

Zbrali smo se pred OŠ Ivana Cankarja. 54 nadebudnih mladih planincev, polnih energije, se je vkrcalo na avtobus in krenilo proti Planinski gori. Na obrobju Planinskega polja, v naselju Planina, kjer smo izstopili in veter nam je že za dobrodošlico skuštral lase. Nismo se ustrašili. Zapeli smo bunde, skrili glave pod kape in se pogumno podali na pot.

Zmerno smo se vzpenjali po pobočju travnika in kmalu prišli do gozda in široke gozdne ceste, kjer nas je planinska tabla usmerila levo proti Planinski gori. Planinska gora z Grmado se dviguje kot dolg gozdnat hrbet nad Planino. Vas Planina je bila znana kot najpomembnejša furmanska postaja med Ljubljano in Trstom. Pot ni bila zahtevna, zato smo lahko tudi poklepetali med hojo. Po kaki uri in pol hoje, smo prispeli do cerkve sv. Marije na Planinski gori. Cerkev je povezana z bogato zgodovino. Za odmaknjen prostor kjer stoji, je nenavadno velika, kar kaže na njeno bogato romarsko preteklost. Blizu stoji okrogla kapelica, katere nastanek je zavit v legendo o dveh izgubljenih graščakih. Cerkev nam je ponudila prijetno zavetrje, kar smo izkoristili in v miru pomalicali.

Še nekaj minut hoje nas je ločilo do razgledišča, s katerega se nam je odprl čudovit pogled na Planinsko polje. Res, da nam je razgled malenkost ovirala nizka oblačnost, vendar nas to ni popolnoma nič motilo. Tu nam je dr. Franci Gabrovšek z Inštituta za raziskovanje Krasa povedal nekaj geoloških zanimivosti o Planinskem polju, ki sodi med tipična kraška polja. Po njem teče v več kot 8 km dolgem toku reka Unica. Izvedeli smo tudi, da je po obilnejšem deževju Planinsko polje poplavljeno in za nekaj časa postane jezero.

Po krajšem postanku smo se spustili nazaj v dolino. Pot nas je sedaj vodila mimo kamnoloma proti Planinski jami, eni najzanimivejših in največjih vodnih jam v Sloveniji. Jama se odlikuje z velikimi podzemeljskimi dvoranami, številnimi jezeri, lepimi kapniki in sotočjem dveh podzemeljskih rek, Pivke in Rak. Marsikateri planinec je komaj čakal, da se podamo v jamo in raziščemo njene lepote. Vodil nas je g. Franci Gabrovšek.

Pred jamo smo si ogledali Ravbarjev stolp. Prečkali smo Unico po lesenem hodniku ob rakah, ki vodijo vodo na osamljeno žago. Pred nami se je odprla obokana votlina pod visoko navpično steno. Mimo jeza smo, ob bučanju Unice, vstopili v temno kraško podzemlje. Še dobro, da smo imeli s seboj svetilke, s katerimi smo si utirali pot skozi temo.

Najprej smo prečkali lesen most in se povzpeli v Visoko dvorano. Ves čas smo videli le toliko, kolikor so nam svetilke razsvetlile jamo in poslušali nedokončano pesem struge. Bilo je razburljivo. G. Franci nam je ob postankih povedal veliko zanimivosti in nam razložil, kako poteka v jami sotočje dveh rek, kaj je biforkacija in kje te vode pritečejo na dan na Vrhniki. Hodili smo vse do razgledišča na sotočju. Tam smo se lahko po skalovju spustili do reke. Za kratek čas nas je prišla pozdraviti tudi človeška ribica. Če bi želeli dalje po jami, pa bi potrebovali tudi čolne in drugo jamarsko opremo.

Ob povratku iz jame smo že bolj pogumno stopali po temnih kraških rovih. Polni vtisov smo se počasi vrnili v naselje in se prijetno utrujeni odpeljali nazaj proti domu. Bil je res krasen “planinsko – jamarski” pohod.

Zapisala: Brigita Žitko

Foto: MO

 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008