Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
  Zgodovina
   
  Planinska pohodna skupina Lintverni je bila ustanovljena leta 1987. ustanovili smo je nekateri člani Lenčeve pohodne skupine Triglavci, ki smo si na pohodih z Vrhnike na Triglav nabirali neprecenljive pohodne izkušnje.
  Eno prvih vprašanj po ustanovitvi je bilo poimenovanje skupine. Predlaganih je bilo več imen, med drugim:Barjanci, Mostarji, Vrhničani, a na koncu se je izoblikovalo ime Lintverni. To najbolj simbolizira pripadnost Vrhniki, njenim zemljepisnim značilnostim, hkrati pa predstavlja tudi pohodnega duha pohodnikov - »bruhne kot lintvern«.
  Zanimivo je bilo, da so bili pri lintvernih v začetku tudi pohodniki, ki so še naprej hodili tudi s Triglavci. Najbolj znana je Jaka Susman-Uš, ki je bil v prvih letih nepogrešljiv član Lintvernov. Nasploh je bilo prva leta med obema skupinama čutiti neke vrste tekmovalnost,ki pa je z leti zbledela in je danes ni več zaznati. Ljubezen do pohodov in do gora pač premega vse ovire.
  Lintverni smo si od samega začetka postavili znani cilj iz Lenečeve pohodne skupine – vsakoletni pohod iz Vrhnike na Triglav. Več let smo se tega cilja trdno oklepali. Prehodili smo različne smeri, od »najbolj leve«, ki nas je vodila čez Medvedje Brdo, Ledine, Kojco, bukov vrh, planino Razor, krn, Krnsko in Triglavska jezera, Dolič do Triglava, pa do najbolj vzhodne, ko smo se najprej vzpeli na Grmado, nato na Tošc, nadeljevali preko Lubnika proti Jelovici, prehodili Pokljuko in se prek Lipance in Vodnikov koče povzpeli na Triglav. Vmes pa je bili nešteto prelepih »srednjih« različic, ki nam bodo ostale zavedno v spominu. Kdo se ne bi Hotavelj, Robidenskega Brda, Blegoša, Davče, Soriške planine pa enkratne Uskovnice, Vogarja in čudovite Planine pri Jezeru. Nešteto spomonov nas veže na Velo polje in Vodnikovo kočo z nekdanjo oskrbnico Angelco pa na Planiko, Kredarico in Dolič. Na vsako od koč oz. planinskih planinskih domov na naših poteh so ostali enkratni spomini, predvsem na večere, ko smo skupaj z drugimi planinci kljub utrujenosti ostali budni dolgo v noč, zapeli in marsikatero planinsko tudi »zagodli«.
  Lintverni smo se tudi zelo zgodaj dogovorili, da poleg osrednjega cilja – Triglava, vsako leto določimo še enega nekoliko nižjo goro ali hrib na naši poti. Čeprav je tudi nam Triglav izjemno ljub in ga imamo tako kot druge pohodne skupine za simbol slovenstva in tradicionalni cilj, smo se med prvimi odločili, da za letni pohod izberemo druge smeri po naši lepi domovini. Naši odločitvi so sledile tudi druge vrhniške pohodne skupine.
  Pa še nekaj je značilno za Lintverne. Veljamo za zelo dobro organizirano planinsko pohodno skupino, ki deluje vse leto in ne le v pripravah in izvedbi letnega pohoda. Vsako zadnjo sredo v mesecu se srečujemo v eno od vrhniških gostiln. Tako smo se dobivali nekaj časa pri Turšiču, potem nekaj let pri Botru, zdaj pa že več let v Močilniku. Srečanja so lepa priložnost da nazdravimo vsem članom, ki imajo v tekočem mesecu rojstni dan, da se pogovorimo o preteklih pohodih ter načrtih za prihodnost. Letno namreč izpeljemo najmanj tri pohode: poleg več dnevnega tradicionalnega v avgustu še dvodnevnega spomladanskega ter enodnevnega zimskega (ponavadi so to Dražgoše). Po zaslugi Janeza Pečarja-Pastirja in Cirila Garafolja-Cvetka smo aktivni tudi v sekciji Veseli triglavci.
  Lintverni imamo svoj znak, ki vključuje tri pomembne simbole naše pohodne skupine: lintverna – zmaja (planinca, pohodnika), planinski nahrbtnik ter planinsko markacijo. Avtor simbola je Pavle Mrak, znan vrhniški slikar in kulturni delavec.
Besedilo je povzeto iz brošure, ki je izšla ob 40 letnici društva.
   
 
 
27.05.2012
Lintvernu Gasilcu v slovo

Tudi vrhniški planinci  -  še posebej člani planinske skupine Lintverni, se  z globoko žalostjo poslavljamo od planinskega prijatelja Ivana, našega -  tako spoštovanega »Lintverna Gasilca«.

Lintverni praznujemo  letos 25 letnico svojega obstoja in večino teh let si bil dragi »Gasilc« z nami. Prva leta si nam pomagal s sponzorstvom, potem pa si se nam priključil in postal naš nepogrešljiv in izredno spoštovan član. Prizadevnost, umirjenost, vedrost, občutek za sočloveka, za skupinsko delo, za medsebojno pomoč, so bile tvoje odlike, ki so te krasile kot »Lintverna Gasilca«. Skupaj smo osvajali slovenske griče, hribe in gorske vršace  -  skupaj preživeli nešteto enkratnih, neponovljivih druženj na naših planinskih poteh. Tvoje bogate mednarodne gorniške izkušnje, ki si jih nabral na planinskih turah v tujini, so bile za nas Lintverne izredno dragocene in občudovanja vredne. Rad  si nam pravil o svojih vzponih na Mont Blanc, na Kilimandžaro, na Aconkaguo, na Aratat, o trekingu v Nepalu – in tudi zaradi teh gorniških podvigov smo te tako spoštovali. Ravno s predavanjem o Nepalu si pokazal, da znaš ceniti delo drugih in si ves izkupiček predavanja namenil izgradnji nadomestnega stolpa na Planini nas Vrhniko.

Vedeli smo za tvojo zahrbtno bolezen, saj se je nam Lintvernom v vsej svoji zlobi prvič pokazala na našem predlanskem  tradicionalnem letnem pohodu, ko je na poti na Špik nepričakovano zastal tvoj planinski korak.

Takrat na pobočjih Špika niti malo nismo slutili, da bo tako hudo in upali smo, da boš kmalu spet z nami.

In res je bilo tako, saj si se nam  poln vedrosti in življenjskega optimizma občasno pridružil na naših mesečnih srečanjih, na pohodih in na izletih. Zadnjič smo bili skupaj pred dobrim mesecem, ko si nas s prihodom na stalno mesečno srečanje prijetno presenetil. Bil si nasmejan, dobre volje in mislili smo, da tvoj prihod med nas pomeni pričetek stalne vrnitve na naše planinske poti. A žal, in ti si to dobro vedel, si se prišel od nas na ta način le poslovit. Pred dnevi je tvoj velik, a trden in varen planinski korak zastal za vedno.

Pogrešali te bomo - »Lintvern Gasilc«, na naših prihodnjih planinskih poteh. Ko se bomo Lintverni, prvič že v soboto,  spet podali v hribe, boš z nami. Ne sicer fizično, ker tega nikoli več ne bo, z nami boš, kot žal tudi že Goropekar in Funck, le v spominih – in ti so tako lepi in prepričani smo, da tudi trajni.

Hvala ti Ivan - naš planinski prijatelj,  za vse lepe skupne planinske trenutke,  počivaj v miru nam Lintvernom in vsem vrhniškim planincem tako spoštovani »Lintvern Gasilc«.

V imenu Planinskega društva Vrhnika, še posebej v imenu Lintvernov izrekam vsem tvojim najbližjem iskreno sožalje!  HVALA!

(Iz nagovora Lintverna Cvičkarja ob zadnjem slovesu, 20. 5. 2012).

 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/litverni_zgodovina.php on line 129
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0009237696{main}( ).../litverni_zgodovina.php:0
20.0109252296mysql_fetch_row ( ).../litverni_zgodovina.php:129
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008