Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
  Zgodovina
   
  Planinska pohodna skupina Lintverni je bila ustanovljena leta 1987. ustanovili smo je nekateri člani Lenčeve pohodne skupine Triglavci, ki smo si na pohodih z Vrhnike na Triglav nabirali neprecenljive pohodne izkušnje.
  Eno prvih vprašanj po ustanovitvi je bilo poimenovanje skupine. Predlaganih je bilo več imen, med drugim:Barjanci, Mostarji, Vrhničani, a na koncu se je izoblikovalo ime Lintverni. To najbolj simbolizira pripadnost Vrhniki, njenim zemljepisnim značilnostim, hkrati pa predstavlja tudi pohodnega duha pohodnikov - »bruhne kot lintvern«.
  Zanimivo je bilo, da so bili pri lintvernih v začetku tudi pohodniki, ki so še naprej hodili tudi s Triglavci. Najbolj znana je Jaka Susman-Uš, ki je bil v prvih letih nepogrešljiv član Lintvernov. Nasploh je bilo prva leta med obema skupinama čutiti neke vrste tekmovalnost,ki pa je z leti zbledela in je danes ni več zaznati. Ljubezen do pohodov in do gora pač premega vse ovire.
  Lintverni smo si od samega začetka postavili znani cilj iz Lenečeve pohodne skupine – vsakoletni pohod iz Vrhnike na Triglav. Več let smo se tega cilja trdno oklepali. Prehodili smo različne smeri, od »najbolj leve«, ki nas je vodila čez Medvedje Brdo, Ledine, Kojco, bukov vrh, planino Razor, krn, Krnsko in Triglavska jezera, Dolič do Triglava, pa do najbolj vzhodne, ko smo se najprej vzpeli na Grmado, nato na Tošc, nadeljevali preko Lubnika proti Jelovici, prehodili Pokljuko in se prek Lipance in Vodnikov koče povzpeli na Triglav. Vmes pa je bili nešteto prelepih »srednjih« različic, ki nam bodo ostale zavedno v spominu. Kdo se ne bi Hotavelj, Robidenskega Brda, Blegoša, Davče, Soriške planine pa enkratne Uskovnice, Vogarja in čudovite Planine pri Jezeru. Nešteto spomonov nas veže na Velo polje in Vodnikovo kočo z nekdanjo oskrbnico Angelco pa na Planiko, Kredarico in Dolič. Na vsako od koč oz. planinskih planinskih domov na naših poteh so ostali enkratni spomini, predvsem na večere, ko smo skupaj z drugimi planinci kljub utrujenosti ostali budni dolgo v noč, zapeli in marsikatero planinsko tudi »zagodli«.
  Lintverni smo se tudi zelo zgodaj dogovorili, da poleg osrednjega cilja – Triglava, vsako leto določimo še enega nekoliko nižjo goro ali hrib na naši poti. Čeprav je tudi nam Triglav izjemno ljub in ga imamo tako kot druge pohodne skupine za simbol slovenstva in tradicionalni cilj, smo se med prvimi odločili, da za letni pohod izberemo druge smeri po naši lepi domovini. Naši odločitvi so sledile tudi druge vrhniške pohodne skupine.
  Pa še nekaj je značilno za Lintverne. Veljamo za zelo dobro organizirano planinsko pohodno skupino, ki deluje vse leto in ne le v pripravah in izvedbi letnega pohoda. Vsako zadnjo sredo v mesecu se srečujemo v eno od vrhniških gostiln. Tako smo se dobivali nekaj časa pri Turšiču, potem nekaj let pri Botru, zdaj pa že več let v Močilniku. Srečanja so lepa priložnost da nazdravimo vsem članom, ki imajo v tekočem mesecu rojstni dan, da se pogovorimo o preteklih pohodih ter načrtih za prihodnost. Letno namreč izpeljemo najmanj tri pohode: poleg več dnevnega tradicionalnega v avgustu še dvodnevnega spomladanskega ter enodnevnega zimskega (ponavadi so to Dražgoše). Po zaslugi Janeza Pečarja-Pastirja in Cirila Garafolja-Cvetka smo aktivni tudi v sekciji Veseli triglavci.
  Lintverni imamo svoj znak, ki vključuje tri pomembne simbole naše pohodne skupine: lintverna – zmaja (planinca, pohodnika), planinski nahrbtnik ter planinsko markacijo. Avtor simbola je Pavle Mrak, znan vrhniški slikar in kulturni delavec.
Besedilo je povzeto iz brošure, ki je izšla ob 40 letnici društva.
   
 
 
28.01.2019
Dragi Janez, Lintvern Pastir, prijatelj gora

O sebi nisi kaj dosti govoril, še najmanj pa o kakšnih težavah, zato nas je vest, da si se za vedno poslovil, presenetila. Vrhniški planinci, posebej pa Lintverni se bomo spominjali tvojega požrtvovalnega dela pri PD Vrhnika. Udeležil si se prvih Lenčevih pohodov z Vrhnike na Triglav, nato pa bil leta 1987 eden  od ustanoviteljev pohodne skupine Lintverni. Bil si  naš dolgoletni vodja, odločen in nepopustljiv. Tudi tvoj korak je bil tebi svojstven, dolg in vztrajen. Slabo vreme, vročina ali pa mraz nas pod tvojim vodstvom niso mogli zadržati. Skupaj smo prehodili slovenske gore, katere si neizmerno ljubil. Druženja v planinskih kočah so bila nepozabna. Znali smo se poveseliti in tudi skupaj zapeti. Vodil si nas varno, spoštovali smo te in te imeli radi.

Nato si se poškodoval v prometni nesreči. Težko nam je bilo, tebi pa še bolj, ker nisi mogel več z nami v hribe. Pa vendar. Po 12 letih si se odločil, da se ponovno povzpneš. Kam in kako visoko? V okviru v počastitev 25 - letnice pohodov Lintvernov – v Julijce. Le če bodo moči dopuščale. Volje si  imel na pretek. Tudi pripravil si se resno. Nisi mogel pozabiti besed zdravnice, ki ti je po okrevanju  dejala, da na Planino bo že še šlo, kaj več pa ne.  Nisi se vdal. Verjel si in upal ter uspel.

S planine Konjščice, čez Jezerce na Studorski preval ter naprej proti Vodnikovem domu smo krenili. Najprej  po prijetni senci. Nekje na sredi poti pod Jezerci je sonce že grelo, pojavile so se prve kaplje znoja.  Spokojna tišina,  krajši počitek in nato naprej proti Studorskemu prevalu. Potoček ob vznožju strmine je izginil. Le še suho kamenje je ostalo ter močno sonce in peklenska vročina, vendar tebe ni nič ustavilo. Morda smo večkrat zastali, toda vztrajno smo se vzpenjali in še pred glavno skupino Lintvernov, ki je prihajala iz  Lipance, osvojili Studorski preval.  Ne, ni bila to tekma, le vedeti je treba, da Lintverni v svojem dolgoletnem pohodništvu vzdržujemo tempo, ki si ga uvedel prav ti, naš vodja Lintvern Pastir.

Zgodaj zjutraj smo zapustili Vodnikov dom. Še zadnji spust proti Konjščici. Čeprav je bila pot slaba in vročina huda, nisi odnehal. Pomoč in oporo si odklanjal, tudi nošenje nahrbtnika si zavrnil. Na Konjščici smo se zbrali. Veselja in zadovoljstva ni manjkalo. Prejemal si čestitke. Po kratkem počitku pa si začel odštevati,... deset, devet, …, tako kot nekdaj. Nekdo od Lintvernov je pripomnil, no to pa je spet izvirno. Bil si vidno utrujen, žarel si od sreče in dejal, zdaj vem kaj še zmorem. Tisto o zdravnici pa nič... To je bil naš zadnji skupni pohod.

Nekajkrat si se še pridružil na naših planinskih izletih v tujini, skoraj redno pa si prihajal na naše mesečne sestanke.

Dragi Janez, Lintvern Pastir, pogrešali te bomo. Ostal boš v naših srcih tako kot tudi spomini na skupne pohode in dolgoletno prijateljstvo.

V imenu PD Vrhnika ter še posebej v imenu Lintvernov izrekam svojcem iskreno sožalje.

Lintverni, 24. januarja 2019

Fotografije: Lintverni

 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/litverni_zgodovina.php on line 129
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002235256{main}( ).../litverni_zgodovina.php:0
20.0116251312mysql_fetch_row ( ).../litverni_zgodovina.php:129
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje društvene pi...
Vabilo na planinski pohod
Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008