Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
  Zgodovina
   
  Planinska pohodna skupina Lintverni je bila ustanovljena leta 1987. ustanovili smo je nekateri člani Lenčeve pohodne skupine Triglavci, ki smo si na pohodih z Vrhnike na Triglav nabirali neprecenljive pohodne izkušnje.
  Eno prvih vprašanj po ustanovitvi je bilo poimenovanje skupine. Predlaganih je bilo več imen, med drugim:Barjanci, Mostarji, Vrhničani, a na koncu se je izoblikovalo ime Lintverni. To najbolj simbolizira pripadnost Vrhniki, njenim zemljepisnim značilnostim, hkrati pa predstavlja tudi pohodnega duha pohodnikov - »bruhne kot lintvern«.
  Zanimivo je bilo, da so bili pri lintvernih v začetku tudi pohodniki, ki so še naprej hodili tudi s Triglavci. Najbolj znana je Jaka Susman-Uš, ki je bil v prvih letih nepogrešljiv član Lintvernov. Nasploh je bilo prva leta med obema skupinama čutiti neke vrste tekmovalnost,ki pa je z leti zbledela in je danes ni več zaznati. Ljubezen do pohodov in do gora pač premega vse ovire.
  Lintverni smo si od samega začetka postavili znani cilj iz Lenečeve pohodne skupine – vsakoletni pohod iz Vrhnike na Triglav. Več let smo se tega cilja trdno oklepali. Prehodili smo različne smeri, od »najbolj leve«, ki nas je vodila čez Medvedje Brdo, Ledine, Kojco, bukov vrh, planino Razor, krn, Krnsko in Triglavska jezera, Dolič do Triglava, pa do najbolj vzhodne, ko smo se najprej vzpeli na Grmado, nato na Tošc, nadeljevali preko Lubnika proti Jelovici, prehodili Pokljuko in se prek Lipance in Vodnikov koče povzpeli na Triglav. Vmes pa je bili nešteto prelepih »srednjih« različic, ki nam bodo ostale zavedno v spominu. Kdo se ne bi Hotavelj, Robidenskega Brda, Blegoša, Davče, Soriške planine pa enkratne Uskovnice, Vogarja in čudovite Planine pri Jezeru. Nešteto spomonov nas veže na Velo polje in Vodnikovo kočo z nekdanjo oskrbnico Angelco pa na Planiko, Kredarico in Dolič. Na vsako od koč oz. planinskih planinskih domov na naših poteh so ostali enkratni spomini, predvsem na večere, ko smo skupaj z drugimi planinci kljub utrujenosti ostali budni dolgo v noč, zapeli in marsikatero planinsko tudi »zagodli«.
  Lintverni smo se tudi zelo zgodaj dogovorili, da poleg osrednjega cilja – Triglava, vsako leto določimo še enega nekoliko nižjo goro ali hrib na naši poti. Čeprav je tudi nam Triglav izjemno ljub in ga imamo tako kot druge pohodne skupine za simbol slovenstva in tradicionalni cilj, smo se med prvimi odločili, da za letni pohod izberemo druge smeri po naši lepi domovini. Naši odločitvi so sledile tudi druge vrhniške pohodne skupine.
  Pa še nekaj je značilno za Lintverne. Veljamo za zelo dobro organizirano planinsko pohodno skupino, ki deluje vse leto in ne le v pripravah in izvedbi letnega pohoda. Vsako zadnjo sredo v mesecu se srečujemo v eno od vrhniških gostiln. Tako smo se dobivali nekaj časa pri Turšiču, potem nekaj let pri Botru, zdaj pa že več let v Močilniku. Srečanja so lepa priložnost da nazdravimo vsem članom, ki imajo v tekočem mesecu rojstni dan, da se pogovorimo o preteklih pohodih ter načrtih za prihodnost. Letno namreč izpeljemo najmanj tri pohode: poleg več dnevnega tradicionalnega v avgustu še dvodnevnega spomladanskega ter enodnevnega zimskega (ponavadi so to Dražgoše). Po zaslugi Janeza Pečarja-Pastirja in Cirila Garafolja-Cvetka smo aktivni tudi v sekciji Veseli triglavci.
  Lintverni imamo svoj znak, ki vključuje tri pomembne simbole naše pohodne skupine: lintverna – zmaja (planinca, pohodnika), planinski nahrbtnik ter planinsko markacijo. Avtor simbola je Pavle Mrak, znan vrhniški slikar in kulturni delavec.
Besedilo je povzeto iz brošure, ki je izšla ob 40 letnici društva.
   
 
 
09.09.2018
Lintverni na Kozjaku

Letni pohod smo načrtovali drugače, kot pa se je v resnici zgodil. Zaradi spleta različnih okoliščin, smo pohod v makedonske planine preložili za prihodnje leto. Cvičkar in Duno  sta pripravila nov načrt in sledila je hitra odločitev, da se podamo na Kozjak. S pohodom smo začeli 27. 8. 2018 in se najprej iz Selnice ob Dravi po Aljaževi poti povzpeli na Sv. Duh na Ostrem vrhu. V glavnem gozdno, sicer pa razmeroma strmo pot smo prehodili v nekaj urah. Na vrhu so se ponudili čudoviti razgledi po okoliših krajih v Sloveniji in Avstriji. Po krajšem počitku smo nadaljevali po Kozjaški poti proti Žavcarjevemu vrhu, večinoma   po gozdni poti, ki je bila dokaj zahtevna in slabo prehodna. Ker je bila ta dan koča na Žavcarjevem vrhu zaprta, smo se ustavili nekoliko nižje in se nastanili v CŠOD Škorpijon. V domu nas je pozdravil tudi novoizvoljeni poslanec Jurij Lep, sicer dosedanji župan občine Selnica ob Dravi. V prijetnem kramljanju nam je predstavil veliko zanimivosti z območja Kozjaka.

Izhodišče pohoda v naslednjem dnevu je bil Ostri vrh oz. nadaljevanje po Kozjaški poti v smeri proti Kapli. Najprej smo se spustili skozi gozd v dolino in nadaljevali skozi Gradišče. Razgibana pot nas je vodila skozi gozd, po obronkih travnikov in vaških cestah. Nekoliko bolj zahteven je bil vzpon v zaključku proti Kapli, kjer nas je že čakala malica za katero je redno skrbela naša logistika.

Po sproščenem počitku smo se zapeljali na zahodni del Kozjaka. Pred zaključkom dneva smo se povzpeli še na najvišji vrh Kozjaka, to je 1522 m visoki Košenjak ter pohod zaključili nekoliko nižje v istoimeni planinski koči, kjer smo še drugič prenočili.

Naslednje jutro smo Kozjak zapustili in se preko Dravograda in Raven na Koroškem zapeljali pod Uršljo goro, ki je bila še zadnji cilj letošnjega pohoda. Najprej smo se zaustavili pri Ivarčkem jezeru, ki na žalost propada. Uršlji gori smo se še nekoliko približali in se od koče pri Naravskih ledinah naglo povzpeli. Čudoviti razgledi na vrhu so bili pravšnji zaključek tridnevnih pohodov po Kozjaku in zaključni vzpon na Uršljo goro. Nato smo se spustili proti Slemenu, kjer nas je pričakala logistika z zaključno malico.

Zadovoljni Lintverni smo se nato preko Šoštanja zapeljali domov na Vrhniko.

Na letošnjem letnem pohodu smo sodelovali Lintverni B'čar, Cvele, Cvičkar, Duno, Ponca, Stari, Špilčk in Vezist ter Aleš.

Fotografije: Lintvern Ponca

Besedilo: Lintvern Vezist

 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/litverni_zgodovina.php on line 129
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002235672{main}( ).../litverni_zgodovina.php:0
20.0142251424mysql_fetch_row ( ).../litverni_zgodovina.php:129
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008