Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
  Zgodovina
   
  Planinska pohodna skupina Lintverni je bila ustanovljena leta 1987. ustanovili smo je nekateri člani Lenčeve pohodne skupine Triglavci, ki smo si na pohodih z Vrhnike na Triglav nabirali neprecenljive pohodne izkušnje.
  Eno prvih vprašanj po ustanovitvi je bilo poimenovanje skupine. Predlaganih je bilo več imen, med drugim:Barjanci, Mostarji, Vrhničani, a na koncu se je izoblikovalo ime Lintverni. To najbolj simbolizira pripadnost Vrhniki, njenim zemljepisnim značilnostim, hkrati pa predstavlja tudi pohodnega duha pohodnikov - »bruhne kot lintvern«.
  Zanimivo je bilo, da so bili pri lintvernih v začetku tudi pohodniki, ki so še naprej hodili tudi s Triglavci. Najbolj znana je Jaka Susman-Uš, ki je bil v prvih letih nepogrešljiv član Lintvernov. Nasploh je bilo prva leta med obema skupinama čutiti neke vrste tekmovalnost,ki pa je z leti zbledela in je danes ni več zaznati. Ljubezen do pohodov in do gora pač premega vse ovire.
  Lintverni smo si od samega začetka postavili znani cilj iz Lenečeve pohodne skupine – vsakoletni pohod iz Vrhnike na Triglav. Več let smo se tega cilja trdno oklepali. Prehodili smo različne smeri, od »najbolj leve«, ki nas je vodila čez Medvedje Brdo, Ledine, Kojco, bukov vrh, planino Razor, krn, Krnsko in Triglavska jezera, Dolič do Triglava, pa do najbolj vzhodne, ko smo se najprej vzpeli na Grmado, nato na Tošc, nadeljevali preko Lubnika proti Jelovici, prehodili Pokljuko in se prek Lipance in Vodnikov koče povzpeli na Triglav. Vmes pa je bili nešteto prelepih »srednjih« različic, ki nam bodo ostale zavedno v spominu. Kdo se ne bi Hotavelj, Robidenskega Brda, Blegoša, Davče, Soriške planine pa enkratne Uskovnice, Vogarja in čudovite Planine pri Jezeru. Nešteto spomonov nas veže na Velo polje in Vodnikovo kočo z nekdanjo oskrbnico Angelco pa na Planiko, Kredarico in Dolič. Na vsako od koč oz. planinskih planinskih domov na naših poteh so ostali enkratni spomini, predvsem na večere, ko smo skupaj z drugimi planinci kljub utrujenosti ostali budni dolgo v noč, zapeli in marsikatero planinsko tudi »zagodli«.
  Lintverni smo se tudi zelo zgodaj dogovorili, da poleg osrednjega cilja – Triglava, vsako leto določimo še enega nekoliko nižjo goro ali hrib na naši poti. Čeprav je tudi nam Triglav izjemno ljub in ga imamo tako kot druge pohodne skupine za simbol slovenstva in tradicionalni cilj, smo se med prvimi odločili, da za letni pohod izberemo druge smeri po naši lepi domovini. Naši odločitvi so sledile tudi druge vrhniške pohodne skupine.
  Pa še nekaj je značilno za Lintverne. Veljamo za zelo dobro organizirano planinsko pohodno skupino, ki deluje vse leto in ne le v pripravah in izvedbi letnega pohoda. Vsako zadnjo sredo v mesecu se srečujemo v eno od vrhniških gostiln. Tako smo se dobivali nekaj časa pri Turšiču, potem nekaj let pri Botru, zdaj pa že več let v Močilniku. Srečanja so lepa priložnost da nazdravimo vsem članom, ki imajo v tekočem mesecu rojstni dan, da se pogovorimo o preteklih pohodih ter načrtih za prihodnost. Letno namreč izpeljemo najmanj tri pohode: poleg več dnevnega tradicionalnega v avgustu še dvodnevnega spomladanskega ter enodnevnega zimskega (ponavadi so to Dražgoše). Po zaslugi Janeza Pečarja-Pastirja in Cirila Garafolja-Cvetka smo aktivni tudi v sekciji Veseli triglavci.
  Lintverni imamo svoj znak, ki vključuje tri pomembne simbole naše pohodne skupine: lintverna – zmaja (planinca, pohodnika), planinski nahrbtnik ter planinsko markacijo. Avtor simbola je Pavle Mrak, znan vrhniški slikar in kulturni delavec.
Besedilo je povzeto iz brošure, ki je izšla ob 40 letnici društva.
   
 
 
08.10.2017
Lintverni na Triglavu

Po 30 letih pohodov je bilo treba nekaj več motivacije ter odločitve prilagoditi stanju in zmožnostim Lintvernov. Zmogli smo moči in volje ter prvotni ambiciozni načrt pohoda in vzpona na Triglav ustrezno prilagodili. Kar pa je tudi pomembno, se je vse poklopilo z ugodnim vremenom. Glede na različne razloge ter zahtevnost vzpona je bila udeležba Lintvernov solidna.

Po deževni noči je bilo vreme kot naročeno za pohod. Po vožnji do planine Blato je sledil  zmerni vzpon na planino Jezero. Omenjeno planino smo večkrat prehodili in tudi prenočevali v koči. Zmanjkalo je časa, da bi lahko “premleli” vse spomine na planino, ki pa so v večini prijetni. Megla in oblačno vreme sta nas še kar spremljala. Sledil je prvi počitek in malica na Dednem polju. Nadaljevanje pohoda je bilo bolj dolgočasno kot pa zahtevno.  Za seboj smo pustili še Kopico ter se povzpeli na Vrata. Sonce je razkrojilo še zadnje oblake, tako, da smo lahko občudovali Lepo Špičje nad dolino Sedmerih jezer. Za kočo na Prehodavcih se je odprla čudovita panorama Julijcev z Jalovcem in Mangartom v ozadju. Nekoliko na desni sta nas pričakovala Kanjavec in Hribarice, kamor smo se morali povzpeti najprej. Vzpon na Hribarice je bil kot po navadi dolgočasno zahteven. Lepo sončno vreme in dokaj zgodnja ura sta nas izzvala in večina Lintvernov smo se povzpeli na Kanjavec in sestopili na Dolič. Gneča v koči je bila velika. Kolikor toliko udobno prenočevanje smo si zagotovili s pravočasno rezervacijo.

Vzdušje v planinski koči je, zaradi bližine vrha, vedno nekaj posebnega. Zato planinci zdržimo in preživimo eno noč tudi brez urejenih sanitarij, saj imamo v glavi samo še vzpon. Oskrbnik se tega dobro zaveda. Naslednji dan bodo prišli novi navdušeni planinci, zgodba o sanitarijah pa se bo  še enkrat več ponovila, ...! 

Dan se je komaj “prebudil”, ko smo jo v svežem jutru mahnili po razpadli mulatjeri in hitro “nabirali” višino. Na Triglavskih podih se je pokazalo sonce, no pa nič prevroče še ni bilo. Kmalu smo dosegli melišče pod vznožjem Triglavske Škrbine. Prilagoditi je bilo treba opremo, nadeti čelade in začeli smo vzpon po jeklenicah in klinih. Po zahtevnem in previdnem vzpenjanju smo dosegli sedlo Triglavske Škrbine, od koder se je ponudil čudovit pogled na Mali Triglav. Kolono planincev, ki so se premikali od Malega Triglava naprej proti vrhu, je obsijalo jutranje sonce, tako, da so bili videti kot silhuete. Veličasten vzpon po klinih in jeklenicah smo nadaljevali. Bližina vrha je dala še dodaten zagon in ni bilo več ovire, ki bi nas lahko ustavila. Moči Lintvernov so zdržale. Triglav smo ponovno osvojili.  Gneča na vrhu je bila očitna, tako, da je bilo težko najti prostor za počitek. Nismo se dolgo zadrževali. Po obveznem fotografiranju je sledil spust proti Malemu Triglavu. Gladke skale in številni planinci, ki so se vzpenjali, so zahtevali dodatno previdnost pri spuščanju.  Sestopili smo do Doma Planika, kjer smo zadovoljno polegli na toplem soncu, zavedajoč se, da smo najzahtevnejši del pohoda, vzpon ter sestop uspešno opravili.

Nadaljevali smo čez Konjsko sedlo proti Vodnikovem domu, ter se nato čez Studorski preval spustili na planino Konjščico, kjer smo se še enkrat po planinsko okrepčali.

V vznožju planine so nas že čakali naši logisti z vozili. Sledila je vožnja k Jagru na Zatrniku, kjer smo si privoščili imenitno kosilo in se nato zadovoljni odpeljali proti Vrhniki.

Prvi pohod in vzpon, ki je bil namenjen praznovanju 30-letnice obstoja in pohodov Lintvernov smo tako uspešno zaključili.

Na pohodu smo sodelovali: B’čar, Betajnov’c, Cvičkar, Duno, Ligojn’c, Mornar, Špik, Špilčk, Stari, Aleš, Marjan in Vezist.

Besedilo: Vezist

Fotografije: Špik, Ligojn’c in Vezist

 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/litverni_zgodovina.php on line 129
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001235256{main}( ).../litverni_zgodovina.php:0
20.0080254784mysql_fetch_row ( ).../litverni_zgodovina.php:129
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje društvene pi...
Vabilo na planinski pohod
Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008