Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija
     Aktualno
 
  Zgodovina
   
  Planinska pohodna skupina Lintverni je bila ustanovljena leta 1987. ustanovili smo je nekateri člani Lenčeve pohodne skupine Triglavci, ki smo si na pohodih z Vrhnike na Triglav nabirali neprecenljive pohodne izkušnje.
  Eno prvih vprašanj po ustanovitvi je bilo poimenovanje skupine. Predlaganih je bilo več imen, med drugim:Barjanci, Mostarji, Vrhničani, a na koncu se je izoblikovalo ime Lintverni. To najbolj simbolizira pripadnost Vrhniki, njenim zemljepisnim značilnostim, hkrati pa predstavlja tudi pohodnega duha pohodnikov - »bruhne kot lintvern«.
  Zanimivo je bilo, da so bili pri lintvernih v začetku tudi pohodniki, ki so še naprej hodili tudi s Triglavci. Najbolj znana je Jaka Susman-Uš, ki je bil v prvih letih nepogrešljiv član Lintvernov. Nasploh je bilo prva leta med obema skupinama čutiti neke vrste tekmovalnost,ki pa je z leti zbledela in je danes ni več zaznati. Ljubezen do pohodov in do gora pač premega vse ovire.
  Lintverni smo si od samega začetka postavili znani cilj iz Lenečeve pohodne skupine – vsakoletni pohod iz Vrhnike na Triglav. Več let smo se tega cilja trdno oklepali. Prehodili smo različne smeri, od »najbolj leve«, ki nas je vodila čez Medvedje Brdo, Ledine, Kojco, bukov vrh, planino Razor, krn, Krnsko in Triglavska jezera, Dolič do Triglava, pa do najbolj vzhodne, ko smo se najprej vzpeli na Grmado, nato na Tošc, nadeljevali preko Lubnika proti Jelovici, prehodili Pokljuko in se prek Lipance in Vodnikov koče povzpeli na Triglav. Vmes pa je bili nešteto prelepih »srednjih« različic, ki nam bodo ostale zavedno v spominu. Kdo se ne bi Hotavelj, Robidenskega Brda, Blegoša, Davče, Soriške planine pa enkratne Uskovnice, Vogarja in čudovite Planine pri Jezeru. Nešteto spomonov nas veže na Velo polje in Vodnikovo kočo z nekdanjo oskrbnico Angelco pa na Planiko, Kredarico in Dolič. Na vsako od koč oz. planinskih planinskih domov na naših poteh so ostali enkratni spomini, predvsem na večere, ko smo skupaj z drugimi planinci kljub utrujenosti ostali budni dolgo v noč, zapeli in marsikatero planinsko tudi »zagodli«.
  Lintverni smo se tudi zelo zgodaj dogovorili, da poleg osrednjega cilja – Triglava, vsako leto določimo še enega nekoliko nižjo goro ali hrib na naši poti. Čeprav je tudi nam Triglav izjemno ljub in ga imamo tako kot druge pohodne skupine za simbol slovenstva in tradicionalni cilj, smo se med prvimi odločili, da za letni pohod izberemo druge smeri po naši lepi domovini. Naši odločitvi so sledile tudi druge vrhniške pohodne skupine.
  Pa še nekaj je značilno za Lintverne. Veljamo za zelo dobro organizirano planinsko pohodno skupino, ki deluje vse leto in ne le v pripravah in izvedbi letnega pohoda. Vsako zadnjo sredo v mesecu se srečujemo v eno od vrhniških gostiln. Tako smo se dobivali nekaj časa pri Turšiču, potem nekaj let pri Botru, zdaj pa že več let v Močilniku. Srečanja so lepa priložnost da nazdravimo vsem članom, ki imajo v tekočem mesecu rojstni dan, da se pogovorimo o preteklih pohodih ter načrtih za prihodnost. Letno namreč izpeljemo najmanj tri pohode: poleg več dnevnega tradicionalnega v avgustu še dvodnevnega spomladanskega ter enodnevnega zimskega (ponavadi so to Dražgoše). Po zaslugi Janeza Pečarja-Pastirja in Cirila Garafolja-Cvetka smo aktivni tudi v sekciji Veseli triglavci.
  Lintverni imamo svoj znak, ki vključuje tri pomembne simbole naše pohodne skupine: lintverna – zmaja (planinca, pohodnika), planinski nahrbtnik ter planinsko markacijo. Avtor simbola je Pavle Mrak, znan vrhniški slikar in kulturni delavec.
Besedilo je povzeto iz brošure, ki je izšla ob 40 letnici društva.
   
 
 
15.04.2017
Lintverni po »Šentiljski poti«

Lintverni smo se drugi aprilski vikend podali na dvodnevni pohod po Šentiljski poti. Ideja za to zelo znano planinsko pot je na pobudo našega prijatelja Vlada Maherja, sicer upokojenega brigadirja Slovenske vojske, sedaj pa podžupana občine Šentilj v Slovenskih goricah, vzklila že pred nekaj leti. Šentiljska pot, za katero skrbi PD »Paloma« Sladki vrh, poteka ob reki Muri in po šentiljskemu delu Slovenskih goric. Dolga je okoli 56 km, pohod traja približno 17 ur, pelje pa nas po gozdovih, ob reki Muri, med vinogradi, čez travnike in polja ter skozi lepo urejena in dokaj razmetana naselja šentiljske občine. Na poti naletimo  na številne vodnjake, nekatere obnovljene, druge zapuščene –  zato vodnjak najdemo tudi na žigu in znački poti. Lintverni smo v lepem in suhem vremenu prehodili približno dve tretjini poti, večji del pod Vladovim vodstvom, kar je bila velika dodana vrednost našemu pohodu.  Vlado nam je predstavil svojo občino ter številne zanimivosti ob sami poti, med katerimi naj omenimo samo: gradišče in gomilno grobišče na Novinah, energijske vrelce, reko Muro, grad Trate, cerkev Marije Snežne v Zgornji Velki ter številne, lepo obdelane in urejene vinograde z zidanicami. Navdušeni smo bili nad samo reko Muro, nad njenimi brzicami in pokrajino okrog nje, z brodom, ki je v občinski lasti, pa smo se popeljali tudi na avstrijsko stran. Vlado nas je tudi povabil v svojo zidanico, kjer smo lahko poskusili njegovo odlično divjačinsko salamo ter dobro kapljico iz njegove vinske kleti. Med potjo smo imeli priložnost opazovati izdelavo več kot 10 m velike butar'ce, ki so jo na Cvetno nedeljo potem domačini ponesli v cerkev Marije Snežne. Samo cerkev, ki kraljuje nad griči tega dela Slovenskih goric  ter druge zanimivosti Zgornje Velke in bližnje okolice nam je med potjo poleg Vlada  podrobneje in zanimivo predstavil tudi lokalni župnik. Šentiljska pot je sicer dolga, ni pa preveč zahtevna in jo priporočamo tudi drugim vrhniškim planinskim skupinam.

Dvodnevnega pohoda smo se udeležili: Stari, Špilč'k, Duno, B'čar, Pero, Povžar, Bankir, Cvele, Ligojn'c, Grintov'c, Špik in Cvičkar.

Besedilo: Cvičkar

Foto: Ligojn`c in Špik

 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/litverni_zgodovina.php on line 129
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001235672{main}( ).../litverni_zgodovina.php:0
20.0120249728mysql_fetch_row ( ).../litverni_zgodovina.php:129
 
Untitled Document
 
  Društvena pisarna še vedno ...
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008