Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija Lintverni
     Galerija PD
     Aktualno
 
 
 
12.03.2012
Lintverni drugič v Glinščici

Lepoto tega neverjetno lepega kanjona so nekateri izmed Lintvernov že drugič delili s tistimi, ki so bili tokrat "prvopristopniki". Kar deset se nas je zbralo na Vrhniki na sam dan 40 mučencev in lepo sončno vreme nam je že zjutraj razvedrilo obraze, ki jih ni mogla ugnati napovedana rahla burja (kaj je za Primorce rahla smo kmalu spoznali).

Med nami je kar nekaj članov, ki so krepko bližje 100-im kakor 50-im letom, zato so se trije odločili, da nas na Pesku (IT) zapustijo in se zapeljejo do vasice Jezero in si na ta način olajšajo pot. Pa naj bo tako, smo rekli ostali, se spustili skozi gozd (bošk) med divjimi prašiči in srnami do vasice Draga, po vrhu Stene prečili do vasice Jezero, vso pot občudovali poglede v kanjon, na Trst, Miljski zaliv, Debeli rtič, pod nami posejane vasice s slovenskim življem in predvsem na vso pot, ki nas je čakala na povratku iz Boljunca.

Po krajših postankih na obeh razglednikih smo se mimo vasice Zabrežec spustili do Zgornjega konca, tako imenovanega gornjega dela Boljunca, se tu okrepčali, si ogledali, kje so "muko mučile" boljunske perice, se slikali ob zanimivi obnovljeni hišici ter se ob rimskem vodovodu podali cerkvici Marije na Pečeh in slapu naproti. Vse to smo zmogli brez večjih naporov in ob tem ugotovili, da naše ubežne trojke nismo nikjer zasledili.

Našo pot smo nadaljevali do vasice Botač, kjer je včasih mlelo kar trideset mlinov, "prestopili" smo bivšo mejo, a se hitro vrnili na italijansko stran in zagrizli še v zadnji breg do železniške proge in se po njej vrnili v vasico Draga, od tu pa nas je čakal le vzpon do parkiranih vozil na Pesku.

Kaj pa naši trije korenjaki? Oni so si šele privoščili podvig. Spustili so se do Zgornjega konca in jo takoj mahnili v prvo strmino za planinsko kočo ter dosegli vrh nad Boljuncem - Mali kras, ter nas tako prekosili z višino ter dokazali, da niso od muh. Srečno so se vrnili v kočo, tu pa smo jih naložili v avtomobile in vsi srečni ter zadovoljni smo si segli v roke na Vrhniki in se že menili o našem naslednjem podvigu.

Pohoda so se udeležili: Bankir, Betajnovc, Cvele, Cvičkar, Pastir, Stari, Šolnik, Špilčk Grintovc in Špik. 

Besedilo: Špik, foto: Šolnik in Špik

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008