Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija Lintverni
     Galerija PD
     Aktualno
 
 
 
08.12.2011
Lintverni v Slovenskem planinskem muzeju

Težko je najti kakšno prosto soboto ali nedeljo, zato nas je nekaj Lintvernov v sredo obiskalo Slovenski planinski muzej v Mojstrani. V njem si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcu vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru. Stalna razstava je zasnovana kot muzejska pripoved, ki jo doživljamo skozi lasten vzpon na goro.

Najprej smo si ogledali film o Triglavskem narodnem parku in tudi nekaterih drugih biserov našega gorovja, sledil je obisk stalne razstave, kjer smo si z zanimanjem ogledali razstavljene predmete, iskali zaklad, napolnili nahrbtnik, se s samovarovalnim kompletom podali po grebenu, »uživali« ob grmenju in udarih strel v bivaku, spoznavali zaščitene rastline, ponovili nekaj vozlov, občudovali naše himalajce, s kakšno opremo so se desetletja nazaj podajali osvajati najvišje vrhove in na zaključku preverili naše znanje ter bili za uspeh nagrajeni z lično razglednico.

V kletnih prostorih smo si ogledali razstavo gorenjskih olimpijcev iz zimskega obdobja, v pritličju pa so ravno ob našem obisku postavljali razstavo o Bariločah s fotografijami župnika Franca Urbanije z Dovjega.

Tople prostore muzeja smo zapustili in si na poti skozi Radovno v Mlačcah najprej ogledali 24 urni trud domačinov, da bi še pred božičem zaledeneli vse objekte, ki predstavljajo kuliso lednih jaslic. Občudovanja vredni so, saj bijejo neprestano borbo z naravo (najprej idealne ohladitve, nato jim otoplitev pobere ves trud, pa zopet zmrzovanje in tako naprej) a končno vedno zmagajo.

Sledila je še dobra malica Pr`Psnak, ogled več kot 500 let stare Gogalove lipe, ali bolje Lipovca, ob poti proti Bledo pa smo zagledali neverjetno lepo zeleno jezero Kreda, se peljali mimo spomenika v spomin požgani Srednji Radovni, naleteli na odcep za Pokljuško sotesko, prevozili Gorje, Bled (brez »kremšnit«) in se vsi srečni in zadovoljni vrnili na Vrhniko.

Tega izleta smo se udeležili Bankir, B`čar, Cvele, Cvičkar, Stari, Špilčk in Špik.

Besedilo: Špik, fotografije Cvičkar in Špik

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008