Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija Lintverni
     Galerija PD
     Aktualno
 
 
 
01.08.2008
Goropekarju v slovo

Planinskemu prijatelju Alešu,

našemu dragemu Goropekarju v slovo

Vrhniški planinci - še posebej člani pohodne skupine Lintverni – smo se v petek, 1. avgusta 2008 z bolečino v srcu poslovili od planinskega prijatelja Aleša Moharja - našega dragega Lintverna Goropekarja.

Še pred dobrim mesecem smo skupaj odkrivali lepote Ardenov, se smejali na  manj kot 500 m visokem, a najvišjem vrh Belgije ter se, tako kot se vedno znamo Lintverni, prešerno spominjali naših dosedanjih pohodov ter z optimizmom kovali prihodnje skupne planinske poti.

Kdo bi - dragi Aleš, takrat lahko pomislil, da bo to naše zadnje skupno druženje. A življenje je včasih tako kruto in kar iznenada  je vsega konec.

Bil si eden prvih članov naše pohodne skupine in še dobro se spomnim, kako smo te na priporočilo Funckovega Janeza, sicer s kančkom zadržanosti kot do vsakega novinca, ustanovitelji skupine sprejeli medse. A že s prvim pohodom, si razblinil vse dvome in več kot upravičil naše zaupanje. Postal si eden najbolj prepoznavnih, mirno lahko rečem najbolj udarnih Lintvernov. Manjkal nisi skoraj na nobenem pohodu, ne na izletu, ne na naših mesečnih druženjih.  

Bilo te je eno samo veliko veselje!

Skupaj smo osvajali slovenske griče, hribe in gorske vršace, skupaj preživeli nešteto enkratnih, neponovljivih druženj po planinskih kočah, gostiščih, kmečkih hišah in tudi po senikih. Tvoje bogate gorniške izkušnje, ki si jih nabral na planinskih turah s tvojo družino, s prijatelji ali pa čisto sam, so bile za nas Lintverne izredno dragocene.

Včasih si hotel celo več kot smo drugi Lintverni hoteli ali zmogli, včasih si tudi izzival usodo in to smo ti kdaj pa kdaj tudi odkrito povedali. Tudi na tvojo pobudo smo se Lintverni podali na Veliki Klek, na Mont Blanc in na mnoge zahtevne plezalne poti v naših gorah.

Kako zadovoljen si bil lanskega avgusta, ko smo Lintverni končno opravili z Lepim špičjem in kako vesel, ko je padla odločitev za letošnji pohod na Triglav po zahtevni poti čez Plamenice.

Ravno zahtevne planinske poti, brezpotja ter težje dostopni vrhovi so bili tvoji večni gorniški izzivi. Je bilo potem sploh čudno, da si bil idejni oče in neformalni vodja »Špitzpobov« – fizično najbolj pripravljenih Lintvernov, s katerimi si ubral marsikatero bližnjico in osvojil kar nekaj težje dostopnih vršacev.

Planinsko društvo Vrhnika te je lani poslalo na vodniški tečaj za A kategorijo planinskega vodnika Planinske zveze Slovenije, ki si ga tudi uspešno zaključil. Spoznal si nove kvalitete »hribolazenja« - kvalitete, ki bi jih s ponosom nudil ostalim planincem, da bi bile naše poti še varnejše.  Imel  si željo, da bi v naslednjem letu opravil tudi z B kategorijo vodnika  - vodnika na zahtevnih kopnih turah.

Za teboj - dragi planinski prijatelj - bo ostala praznina tudi na poteh na našo Planino. Opazili jo bomo vrhniški planinci - za klopjo in mizo pred zavetiščem - v zimskem času pa na tvojem stalnem prostoru za pečjo. Planina je bila po svoje tvoj drugi dom in na njenih pobočjih si naše tudi večni mir in pokoj.

Prijatelj Aleš, dolg in hiter je bil tvoj planinski korak, a žal je zastal za vedno.

Ko se bomo Lintverni čez kake tri tedne spet podali v gore, boš z nami. Ne fizično, ker tega žal nikoli več ne bo, a tvoj duh se bo na planinskih poteh ovijal okrog nas in ko bomo zastali pred kako težavo, se bo nekje daleč v ospredju zaslišal tvoj glas: »Kaj je zdaj, ali smo Lintverni ali nismo!« In naš korak bo postal močnejši, hitrejši, še bolj odločen.

A nekaj ti obljubimo: Ko bomo letos ali enkrat v prihodnje lezli tam okrog našega očaka Triglava, bomo vsaj za trenutek zastali ter se zazrli proti Zahodnim Julijcem na dva tvoja velika neuresničena gorniška izziva: Viš in Montaž  - in verjemi - naše misli bodo samo s teboj.

Hvala ti Aleš - naš planinski prijatelj - za vse lepe skupne trenutke, počivaj v miru - nam Lintvernom tako dragi -  Goropekar......

V imenu Planinskega društva Vrhnika, še posebej v imenu Lintvernov izrekamo vsem tvojim najbližjem izraze najglobljega sožalja!

 
 
 
 
Untitled Document
 
  BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008