Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija Lintverni
     Galerija PD
     Aktualno
 
 
 
27.11.2019
Lintverni na Martinovem pohodu

Lintverni smo se tudi letos udeležili tradicionalnega Martinovega pohoda. Tradicijo Martinovanja, tega pomembnega kulturnega izročila, redno negujemo skupaj s prijatelji Martini.

Prišli smo iz različnih krajev, zbrali pa smo se pred Otočcem, kjer je z dobrodošlico in popotnico že čakal naš Lintvern Podgurc, ki se občasno tudi udeležuje naših pohodov.

Preden smo se podali na pot proti Tolstemu vrhu, nam je Cvičkar predstavil kratko zgodovino gradu Otočec. Po dolgih desetletjih, ko človek veliko stvari pozabi, je bila seznanitev s preteklostjo gradu prava zanimivost.

Nadaljevali smo ob desenom bregu Krke. Zaradi obilnega deževja je bil tok močan, voda kalna in reka nič kaj prijazna. Pri gradu Struge smo postali ter si ogledali golf igrišče nato pa krenili nekoliko navkreber. Nadaljevali smo mimo regijskega odlagališča odpadkov proti Velikim Brusnicam. Cvičkar je užival, ostali pa smo z veseljem poslušali, ko nam je razlagal različne zanimivosti bližnjega okoliša. Razumljivo, saj je v tem okolju odraščal in prijetni spomini na travnike, gozd in domače okolje nehote vrejo na dan. Po prijetni in ne preveč zahtevni poti smo se mimo Leskovca in Dolenjega Suhadola povzpeli na Tolsti vrh. Ko smo prišli na vrh se je vreme nekoliko posvetilo in razgledi so se odprli na Gorjance in širšo okolico.

Pred cerkvijo sv. Roka je sledil zanimiv kulturni program. Marjan je predstavil Mokropoljski klub mučenikov. Poslanstvo kluba je, da člani preganjajo oblast in ne obratno. Trbovc je nastopil z recitacijo pesmi, ki sodijo v okvir praznovanja Martina. In kot veleva običaj pred odhodom, smo pred cerkvijo tudi zapeli.

Do Podgurčeve zidanice ni bilo več daleč. Začela se je slovesnost ob krstu novega vina. Cvičkar in Podgurc sta uživala v pripravi, vsi ostali  pa v obilnih Martinovih dobrotah in ponudbi dobrega cvička. Družno smo krstili novo vino.

Dogodek je bil prijeten in po Martinovo kulturno obarvan, zato smo odločeni, da tradicijo nadaljujemo.

Na Martinovem pohodu smo sodelovali Lintverni in Martini.

Fotografije: Lintverni Cvičkar. Špik, Ponca in Vezist

Besedilo: Lintvern Vezist

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008