Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Izleti
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
07.02.2015
Izjemno delovno leto za markaciste

Leto 2014 bo markacistom še dolgo ostalo v spominu, ravno tako tudi planincem in ostalim obiskovalcem Planine, ki so jih srečevali na planinskih poteh.

Vremenske ujme v začetku leta, ki so se začele s februarskim žledom, so nadaljevale svojo pot skozi vso leto, v orkanskimi vetrovi in obilnim deževjem. Na planinskih poteh so puščale svojo sled in jih največkrat neprehodno zapirale.

Na spletni strani društva so si kar sledili zapisi:

·          3. 2. 2014 – Planinske poti na Planino zaprte

·          6. 2. 2014 – Nevarne razmere v gorah in gozdovih

·          22. 2. 2014 – Planinske poti na Planino še zaprte

·          16. 3. 2014 – Uradno odprta le ena pot na Planino

·          23. 3. 2014 – Pot Blatni dol – Planina uradno odprta

Planinsko zvezo Slovenije smo obvestili:

30. 9. 2014 - Markacistom Markacijskega odseka Planinskega društva Vrhnika je uspelo očistiti večino poti, katerih skrbnik je naše društvo. Tako dejansko ostajata do nadaljnjega zaprti le planinska pot iz Starega malna mimo Lintverna na Planino in del evropske pešpoti E 7 Verd – Bistra.

Tudi razglednemu stolpu ni bilo prizaneseno in tako smo na spletu objavili:

14. 7. 2014 – Stolp je prestal ognjeni krst.

Ob vsem tem markacisti niso stali križem rok, saj so takoj po žledu namestili opozorilne table, si po odsekih ogledali nastalo škodo in naredili načrt, kje najprej pristopiti k reševanju nastalega stanja.

Tako so 9. 2. 2014 opravili v izredno nevarnih razmerah ogled poti Storžev grič – Planina in 16. 2. 2014 še pot Stara Vrhnika – Kuren – Planina in si ogledali razdejanje v dolini Bele ter Starem malnu.

Razmere več kot katastrofalne. Mnogo razuma in treznih odločitev je bilo potrebnih, da je načelnik Markacijskega odseka, Tone Gutnik, ob usklajevanju del z Odborom za planinska pota Notranjske in Komisijo za planinska pota pri Planinski zvezi Slovenije, izdelal načrt varne obnove planinskih poti na Planino.

Tako so potekale velike delovne akcije, včasih tudi s pomočjo planincev našega društva, na naslednjih lokacijah:

·          22. 3. 2014 – Blatni dol – Planina

·          31. 5. 2014 – Star maln (čez reber) – Planina

·          30. 8. 2014 – Stara Vrhnika – Kuren – Planina

Potrebnih pa je bilo tudi več manjših posegov, ki pa niti niso ostali zabeleženi.

Načelnik Tone in njegovi markacisti niso zgubili moči v dosedanjih akcijah, saj že kujejo načrte, kako bi ponovno odprli pot iz Starega malna, mimo Lintverna, na Planino. Da bi rešili ta turistični biserček Vrhnike, bi bilo potrebno izvesti obširno akcijo, kjer bi nam morali prisluhniti Občina Vrhnika, Turistično društvo Blagajana, gozdno gospodarstvo in lastniki parcel. Že dolgo imajo naši markacisti obljubljeno pomoč Gorske reševalne zveze Slovenije in Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije in ni vrag, da jim ne bo uspelo očistiti doline Bele nad in pod Lintvernom. Velik poseg namreč zahteva odstranitev poškodovanega drevja iz »kanjona« Bele, da ne bi ob naslednjem večjem izbruhu naredil večjo škodo,

V društvu smo nadvse ponosni, da imamo izjemno dober Mladinski odsek, ki pobira priznanja na nivoju Slovenije in z njimi se enakovredno kosa le Markacijski odsek, ki brez »rompa in pompa« deluje vse leto, o njem pa se bolj malo sliši. Da bi mu prisluhnile vsaj lokalne strukture in jim, skupaj s planinci društva, priskočili na pomoč pri reševanju Lintverna.

Zapisal: Milan Jerman

Fotografije: Markacijski odsek

 
 
 

( ! ) Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/ampy01/domains/pd-vrhnika.si/public_html/komisija.php on line 111
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0001235176{main}( ).../komisija.php:0
20.0139271176mysql_fetch_row ( ).../komisija.php:111