Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Izleti
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
04.08.2010
Sizifovo delo vrhniških markacistov
 

Kdo je bil Sizif? Bil je grški mitološki kralj in ustanovitelj mesta Korint, kjer si je dal zgraditi grad, ki pa ni imel pitne vode. Do nje pa je prišel z več nečednimi grehi proti bogovom, za katere je bil za kazen vržen v Tartar med največje grešnike. Tam je moral za kazen valiti ogromno skalo na vrh hriba. Vsakič, ko je pririnil skalo skoraj na vrh, pa mu je le-ta ušla in se skotalila na vznožje. Tako kazen bo, po grški mitologiji, opravljal celo večnost.

In kaj imajo vrhniški markacisti s Sizifom? Mnogo, namesto, da bi izpolnjevali svoj načrt del za letošnje leto se morajo ukvarjati s sanacijami podrthih vodenic - brun,  ki preprečujejo meteornim vodam, da odnašajo posamezne dele planinskih poti. Tako so morali najprej sanirati v mesecu aprilu odstranjene vodenice na poti od Županove klopi do vrha Planine. Ko so to opravili je (ne) znani storilec ali storilci ponovno "stopil" v akcijo in konec meseca maja odstranil štiri vodenice na poti od Županove klopi do Bukve in ravno v nastajanju tega članka še eno od dveh vodenic na poti Štirna - Star maln čez Gačnik. Ti dve zadnji "akciji" bodo v kratkem sanirali.

Niso pa stali drugače križem rok, saj so očistili pot čez Gačnik, Janezovo pot, začetek poti od Štirne proti Storževemu griču in okolico stolpa na Planini.

 Njihovo delo si lahko ogledate v njihovi Foto galeriji.