Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Izleti
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
14.09.2009
Delovna akcija Markacijskega odseka
 V soboto, 12. septembra 2009 smo planinci Planinskega društva Vrhnika v organizaciji Markacijskega odseka izvedli delovno akcijo  obnove poti  na Planino.
Zakon o planinskih poteh nalaga Planinskim društvom kot skrbnikom planinskih poti, da obnavljajo in skrbijo za omenjene poti. Naravna erozija, bližnjice in posledično z njimi pogojena erozija tal so pot na Planino na nekaj mestih že dodobra zdelale. Potrebna je bila akcija prenove. Danes se nas je zbralo deset, ki smo dobro delali, tovorili, žagali, kopali, zabijali in obnavljali pot na Planino.
Vremenska napoved ni obetala nič kaj lepo vreme, vendar se je kislo sobotno jutro spremenilo v lep dan, ki je omogočil, da smo opravili delo, ki smo si zadali. Jože nam je pomagal z svojim traktorjem prepeljati opremo (agregat, vrtalko, udarno kladivo in ostalo orodje) do županove klopi, kjer smo si jo oprtali na rame in odšli do prvega kritičnega dela na poti, ki povezuje županovo klop z potjo, ki pripelje s Stare Vrhnike. Ta del je nevaren predvsem pozimi, ko se nabere na skalah led in je treba biti še posebej previden, da ne pride do zdrsa in padca. Na omenjenem delu smo iz brun črnega gabra izdelali stopnice, nekaj pa smo jih vklesali v skalo.
Naslednje kritično mesto je stari S ovinek, kjer je meteorna voda sprala zemljo do skale, kjer smo izklesali stopnice, ter popravili in dodali mulde za odtok vode.
Še posebej je bil kritičen del v skalnem useku nad klopjo Špica, kjer smo na novo izklesali in iz brun črnega gabra izdelali stopnice.
Po napornem delu od Špice do zavetišča na Planini smo se odpočili in okrepčali z okusnim pasuljem, ki sta nam pripravila Mirko in Berto.
Popoldne nas je čakalo še delo na skalnem delu poti pod Bukvijo, ki je še posebej nevaren pozimi. Tam smo v skalo zavrtali luknje, v katere smo zabili kline po katerih smo zaenkrat napeljali vrv, kasneje bomo napeli jeklenico za oprijem, ki bo prav prišla pozimi, ko se na tem delu na skalah nabereta sneg in led. Malo nižje smo postavili leseno varovalno ograjo, ki vsaj malo ščiti pred zdrsom v Staje.
Varuhinja gorske narave Vida je poskrbela za vse odmetane robčke in smeti, katere še vedno nekateri obiskovalci Planine veselo odmetavajo ob pot in s tem kazijo naravo.
Akcijo smo uspešno zaključili, bomo pa spremljali razmere na poteh in jih poizkušali sproti sanirati, da bodo poti varne  na zadovoljstvo obiskovalcev Planine.
Hvala vsem, ki so z današnjim delom naredili pošteno dobro delo. Vse vas, ki pa po tej poti hodite, prosimo uporabljajte označeno pot, ne hodite po bližnjicah in ne delajte novih stranpoti - obhodnic. Posneli smo tudi nekaj fotografij na akciji, ki si jih pogledate v Foto galeriji Planinskega društva Vrhnika.
Na Vrhniki, 14. septembra 2009                                                                  
Tekst: Simon Zalar Foto: Vida Praprotnik in Simon Zalar