Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
27.05.2018
Srečanje na Planini

Zavetišče na Planini nad Vrhniko se je pričelo odstranjevati v februarju preteklega leta. Že takrat je Gospodarski odsek sklenil, da bo slavnostno odprtje nove koče na Planini 12. maja  2018. Cilj se jim je skoraj uresničil, a nekaj manjših pomanjkljivosti je preprečilo, da bi pravočasno pridobili uporabno dovoljenje. V pripravljalnem odboru smo sklenili, da namesto odprtja pripravimo srečanje - likof ob zaključku gradnje in to na planirani datum. Čutili smo dolžnost, da se zahvalimo vsem, ki so kakor koli pripomogli, da je koča vidno rasla v dokončno,  ponosno lepotico. Potrebni bodo le še  manjši popravki.

Želeli smo, da bi srečanje izzvenelo v kulturnem in družabnem pogledu v spominu vseh obiskovalcev. Za pomoč  in sodelovanje smo zaprosili društva in posameznike v občinskem okolju. Odziv je bil več kot pričakovan, nekatere smo morali celo prijazno zavrniti, saj bi bil program prenatrpan. Povabili jih bomo ob drugi priliki.

Tako so v kulturnem delu programa sodelovali: Pihalni orkester Vrhnika, oktet Raskovec, mladi saksofonist Nace Moritoki Škof in otroški zborček Mladinskega odseka z flavtistko Emo Mrzelj.

Celoten program je v planinskem slogu povezoval Matjaž Žirovnik.

Vse navzoče je nagovoril  predsednik društva Jože Šušteršič z idejo in zgodovino gradnje. Sledil je pozdravni nagovor podpredsednika Planinske zveze Slovenije Mira Eržena in nato nagovor župana občine Stojana Jakina.  Med posameznimi točkami kulturnega programa, smo podelili plakete najzaslužnejšim sponzorjem. Na koncu se je načelnik Gospodarskega odseka Roman Novak zahvalil članom odseka, ki so gradnjo izpeljali, vsem sponzorjem, donatorjem, izvajalcem in vsem, ki so kakorkoli prispevali, da je gradnja uspešno zaključena.

Sledil je blagoslov koče s strani Borisa Rozmana kaplana vrhniške župnije. Nato so predsednik društva Jože Šušteršič, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen in župan občine Vrhnika Stojan Jakin na likof smrečico pred vhodom v kočo privezali trakove slovenske zastave, ki jih je prinesla mlada planinka Mladinskega odseka na opeki z oznako FK (Fran Kotnik). Opeka, narejena v Kotnikovi opekarni , stara najmanj 130 let, je bila najdena ob rušenju starega zavetišča, ki je bilo zgrajeno z ostanki porušenega starega gostišča Mantova. Po vezanju trakov so nazdravili s čašo rujnega za uspešno delovanje koče.

Povezovalec programa Matjaž je ob koncu navzoče povabil na voden ogled koče.

Sledilo je družabno srečanje ob zvokih dveh ansamblov: Ansambla Presenečenje in Ansambla  bratov Cankar.

Obiskovalci so bili presenečeni nad dobro slišanim in razumljivem dogajanju na Planini, za kar je poskrbelo vrhunsko ozvočenje »AKUSTIKA BAHUN d.o.o.«.

Za odlično prehrano so poskrbeli:  Turistično društvo Blagajana (golaž in »šmorn«), Lovska družina Vrhnika (divjačinski golaž), Mitja (z volom na roštilju in pasuljem), Elo z Gradišča (vino in šunka v testu), Stane (kozliček), Žito Vrhnika (kruh) in Mladinski odsek (enormna količina palačink). Tudi za žejo je bilo poskrbljeno. Točilo se je domače pivo Human Fish in pivo v pločevinkah,  Rok Šušteršič je priskrbel žgane pijače, na voljo so bile različne brezalkoholne pijače, pa tudi čaj in kava. Vse pa je popestril svetovno znani barman Aleš Ogrin z odličnimi koktajli.

Med družabnim srečanjem pa je potekala dražba za kočo podarjenih slik akademskih slikarjev Eda Zupana in Dragutina Cifreka, pa tudi nekaj predmetov starega zavetišča.

Da je vse potekalo nemoteno so poskrbele prizadevne članice planinskih skupin našega društva, ki so poleg tega, da so napekle veliko količino peciva, tega tudi delile obiskovalcem in v »jurčkih« ponujale tako hrano, kot pijačo. Prisrčna hvala !

Ne moremo pa mimo prizadevnih članov planinskih skupin, ki so ob pomoči članov ZŠAM Vrhnika opravljali delo redarjev na deloma zaprti cesti in prizadevno usmerjali promet ter parkiranje.  Iskrena hvala!

Vkljub negotovi vremenski napovedi je le nekaj dežnih kapelj poškropilo razpoložene obiskovalce.

Vsem, ki so kakor koli poskrbeli, da nam je v soboto na Planini bilo lepo, ISKRENA HVALA !

V naslednji številki Našega časopisa pa želimo objaviti  tudi podatke vseh donatorjev in sponzorjev, ki so pripomogli, da je srečanje v zadovoljstvo nas in obiskovalcev  uspelo.  HVALA !

Za PD Vrhnika

Janez Petrič

Foto: Polona Verbič, Stane Kržmanc in Matjaž Dremelj

Film: Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008