Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 Galerija slik
 
 
 
 

Planinski izleti so namenjeni članom društva ...

 
11.05.2018
Vtisi s pohoda DU Petrovče na »Cankarjevo« Planino

Lepo jutro je obetalo, da bo dan polno užitkov in sproščenega pričakovanja, kaj nam je pohodnikom Društva upokojencev Petrovče pripravil Tone Zdolšek vodja pohodništva in izletništva za pohod na Vrhniko in njeno okolico. DU Petrovče za delovanje vsako leto pripravi bogat program delovanja, ki ga potrdi Občni zbor društva. Tako je v tem programu pohodništva in izletništva za mesec maj določeno, da se organizira pohod na Planini nad Vrhniko.

Tajnica Irena Pečnik pripravi vse administrativne podatke, kot so prijave in plačila za prevoz in imenski seznam pohodnikov in koncu še obračun vseh stroškov pohoda. Vse to je pregledno in zaupanja vredno.

Priprave so potekale kot po maslu. Seveda je prvo na vrsti malica. Za to poskrbi vedno Jože Glinšek, ki jo naroči pri Mercatorju v Žalcu. Brez malice ni mogoče oditi na pohod, kajti to je zakon pri tej sekciji.

 Zapeljali smo se proti Ljubljani. Med vožnjo nam je Tone, vodja pohoda, tako kot vedno predstavil potek poti in kratek oris Vrhnike. letos je podan posebni poudarek  ob stoti obletni smrti našega velikega pisateljskega uma, Ivana Cankarja, ki se je rodil 10.maja 1876 na Vrhniki. Njemu in slovenski kulturi v čast je letošnje leto razglašeno za Cankarjevo leto.

Ob napovedanem času smo se našli na dogovorjenem mestu točno ob 9:30 uri. Tam nas je pričakal vodič Milan Jerman, ki se ni pustil imenovati gospod, kar smo kmalu ugotovili, da dejansko ni gospod. Prišel je čas za nepogrešljivo malico, kar ne predstavlja nič drugega, kot velika žemlja s salamo in sirom in mala plastenka vode ali piva. Milan je takoj pokazal svoje atribute, kako se streže ljudem.  Njegova družabnost in sproščenost nas je ohrabrila in nam dala potrebnega andrelina za pohod.

Z Milanom sva se dogovorila, da je načelu 50 članske kolone on, od zadaj pa jaz. Izbrali smo pot na Maln, ki je primernejša za nas upokojence. Pot je bila zlagoma strma, sicer pa zelo urejena in varna. Vodič Milan je takoj na začetku pokazal obzirnost in spoštljivost do starejših upokojencev, saj bilo med njimi kar nekaj osemdeset in sedemdeset letnikov. Prispeli smo do prve klopi, do »županove klopi«. Tu smo imeli krajši počitek, kar je Milan izkoristil za pogovor in predstavitev posebnosti in zanimivosti klopi in okolice. Pot smo nadaljevali naprej in pokazalo se je, da se je kolona začela delati s presledki. Lej ga vraga kmalu se je pokazalo, da nismo samo mi takšni, ki delamo presledke, saj so bil že davno pred nami tudi drugi pohodniki. To je tudi PD Vrhnika ugotovilo in zato postavilo klop za »zmatrance«.

Pot nas je vodila do vrha planine. Milan nam je med potjo vse pogosteje opisoval zanimivosti o novi koči, ki jo končujejo za 10.maj, torej ob rojstvu njihovega Ivana Cankarja. Ob pogledu okoli sebe na stolp, dom, oprema doma in vse ostalo, človek dobi občutek, da je vse to prežeto s Ivanom Cankarjem.

Vodič Milan nam je opisoval, kako so gradili dom in koliko naporov je bilo vloženih, da so dom zgradili in kdo vse je sodeloval pri financiranju in delu.  To so to bili člani društva, podjetja, ljubitelji gora, občina in drugi. Polmilijonska investicija za društvo pomeni velik uspeh in velika odgovornost za upravljanje s takšnim premoženjem.

Podobno kalvarijo smo tudi mi prehodili tudi v našem društvu, ko smo gradili lastne upravne prostore, gostinski lokal in rekreacijski center z brunarico in športnimi objekti. Danes uživamo sadove dela bivšega in sedanjega vodstva in generacij naših članov. Upravljanje s premoženjem ni lahko, srečo imamo, da nam je občina naklonjena že nekaj časa.

Ob priliki desetletnice 2004 - 2014 praznovanja vaših »Zimzelenčkov« nam je ga. Elica poslala monografijo desetletnega delovanja vašega društva. Zato ob tej priliki vašega praznovanja in  ob otvoritvi novega doma zaželimo veliko prijetnih uric, veselja in oddiha ter varnih korakov v novem in varnem domu.

Posebej se želimo zahvaliti gostinskemu osebju, ki nas postregla z okusno obaro in vrhniškimi štruklji. Zanimivo je, da nam je stregel tudi vodič Milan. Cena za postrežbo je tudi bila solidna. Hvala za vaše gostoljubje in čudovito druženje pri vas. Imeli smo se lepo!

S  R  E  Č  N  O

Predsednica DU Petrovče: Darka Uranjek Domitrovič                     

Vodja pohodov in izletov:Tone Zdolšek                                     

                                                                

 
  
 
   
   
Untitled Document
 
  Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini
Veseli Triglavci na 2244 m vi...
Tudi Zimzeleni po Hmeljski poti
Barjani na Limbarski gori
Sedem let od prvega pohoda Ba...
Sončki v Kobariškem muzeju ...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008