barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
29.01.2020
Barjani s Petkovca do Gradišča in nazaj

Prvi pohod  v letu 2020 je bil po programu napisan v neznano. Naš vodnik Jože nas je presenetil z lepim pohodom v neposredni bližini Vrhnike, s Petkovca do Gradišča in nazaj. Tako lepe hribčke in dolince imamo v bližini Vrhnike, pa se včasih vozimo tako daleč.

Po Rovtarski cesti smo se peljali do Cest, zavili v Ložansko dolino in izstopili pod Kisovcem. Pot smo nadaljevali mimo velikih žagarskih in mizarskih obratov, kjer izdelujejo mizarske in konstrukcijske izdelke, kar dokazuje, da so tukaj doma pridni in delovni ljudje. Ob poti so nove zidane in posebno lepe lesene hiše. Pot smo nadaljevali do prvih hiš, ki že spadajo v Rovte. V daljavi smo videli zvonik cerkve v Rovtah in strehe hiš. Nadaljevali smo do križišča v Celarje in proti Gradišču. Na Gradišču je zanimiva hiša z glinastimi kokoškami na drevesih. Od tu so lepi razgledi na Petkovec, Rovtarske Žibrše, Sv. Tri Kralje, Logatec, Hlevni vrh, Smrečje, Šentjošt…  Na Gradišču se pot nadaljuje proti Jamniku in Ulovki. Po poti v Turkovo grapo smo nadaljevali pot do cerkvice sv. Hieronima na Petkovcu. Okrog cerkve je nizko obzidje, kar dokazuje, da je cerkev služila kot tabor pred Turki. Mimo domačije Kisovec teče Ložanski potok, ki izvira v Turkovi grapi in ponikne v Ložanski dolini. Po končanem pohodu smo si v Logatcu v naselju Naklo ogledali železniški tunel, ki naj bi služil za potrebe oskrbovanja zaledja v 1. svetovni vojni, pa železnica nikoli ni bila končana. Tunel je v fazi obnavljanja in je zagrajen kot gradbišče.

Tudi sonce nas je obsijalo v sončnih legah. Prehodili smo slabih 12 km. Posladkali smo se z Minkinimi rogljički, imeli smo se lepo in veliko koristnega naredili za svoje zdravje.

Zapisala: Metka Krašovec

Fotografije in film: Stane Kržmanc

FOTOGRAFIJE

VIDEO

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008