barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
19.06.2019
Barjani na Malem Golaku

Barjani smo se v prijetno toplem torkovem jutru preko Kalc, Cola in proti Predmeji peljali do prevala Strgarija. Med vožnjo pod Sinjim vrhom sta nas vodnika v levem ovinku opozorila na lepo vidne škraplje.

Na prevalu Strgarija smo zapustili avtobus, si oprtali nahrbtnike in se podali proti Iztokovi koči. Pot se je zmerno vzpenjala po prijetno hladnem gozdu. Desno od koče se je pričela markirana pot proti Malemu Golaku. Ob poti smo sledili razlagi našega vodnika in obnovili znanje o gorskem cvetju. Tako smo jih kar nekaj našteli: srebrenka, resasti škrobotec, šipek, lučnik, dišeča perla, planinski srobot in gorski glavinec. Pot se je vzpenjala skozi prijeten hlad zelenega gozda. Ob tabli Naravni rezervat Golaki smo se odločili za lažjo pot. Po kratkem strmem vzponu smo prišli na gozdnat greben, ter nadaljevali do manjšega prevala. Pot je iz gozda hitro prešla v pas ruševja in v nekaj minutah smo bili na vrhu Malega Golaka, njegova nadmorska višina je 1495 m. Mali Golak je za 15 m višji od Velikega Golaka in je najvišji vrh Trnovskega gozda. Včasih, ko so na Golakih še pasli živino, je bila na Velikem pač večja gola planja (pleša) kot na Malem, zato je, ne glede na njegovo nižjo nadmorsko višino poimenovan z velikim imenom.

Razgled z Malega Golaka je čudovit, pred nami se je odprl Čaven z izrazitim Kucljem in  Nanos. Ob jasnem vremenu lahko vidimo severno Julijce, Porezen, Karavanke in Kamniško–Savinjske Alpe, kar je bilo razvidno na razgledni ploščadi. Ob čistem vremenu pogled seže celo do Padske nižine in Dolomitov. Na vrhu Malega Golaka je tudi vremenska postaja, ki nam posreduje točne podatke o vremenskih razmerah.

Z vrha se je pot kar precej strmo spustila, zato je bila potrebna velika zbranost in previdnost, pripeljala nas je ob rob mogočne vrtače, globine cca 200 m. Pot smo končali v športnem parku Tiha dolina ob spomeniku Edmunda Čibeja, nadučitelja na Dolu.

Prijetno utrujeni ob enolončnici in sladicah Dragice in Metke smo zaključili naš predzadnji pohod pred počitnicami.

Zapisala: Metka Krašovec

Slike: Stane Kržmanc                   

Film: Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008