barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
20.05.2019
Barjani v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Bilo je hladno, majsko jutro, ko nam sonce ni in ni namenilo toplih žarkov. Vendar nam, to ni vzelo dobre volje za naš  pohod. Pot nas je vodila v Ljubljano, ki z vseh strani obdaja  Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Res nekaj lepega in zanimivega za Ljubljano. Nekateri smo hodili prvič po njegovih poteh in uživali v prelepih zelenih pomladnih barvah. V parku je veliko starih dreves z mogočnimi debli, ki dajejo dom pticam in žuželkam in ti jemlje dih s svojo veličino. Še prepleti korenin  so prava umetnina.

Kaj vse nudi krajinski park? Prekrasen park Tivoli, Rožnik s prelepo cerkvijo in okolico za prvomajska srečanja, Mostec s številnimi sprehajalnimi potmi in skakalnicami, Šišenski hrib z ostankom stolpa skakalnice iz leta 1950. Mnogo je zanimive kulturne dediščine, ki so jo zaznamovali naši in tuji znanstveniki, umetniki, arhitekti, profesorji. kot so: Blauchard, Latterman, Plečnik, Jakopič in Jesenko. Naravna dediščina je gozd z veliko pestrostjo življenja, na Jesenkovi poti pa je mogoče spoznavati 30 domačih in tujih vrst dreves.

Na poti skozi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib nam je Sonja, naša vodnica, povedala veliko zanimivega iz svoje zakladnice znanja. Vedno slišimo veliko novega. Njen posluh in čut za našo utrujenost in varnost ustavi korak. Rečemo besedo ali dve in potem lepo varno in previdno naprej. Če je dolgo ni z nami, že pogrešamo njene razlage o znamenitostih na poti.

Za varnost na poti je skrbel tudi Jože, slavljenca Tone in Jože sta poskrbela za sladke pregrehe,  Stane in  Andrej pa sta nas razveselila  s slikami in filmom. Res hvala vsem. 

Presenečeni nad videnem, smo se veselo podali nazaj na Vrhniko.

Zapisala: Emi Vinšek

Fotografije: Stane Kržmanc, Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008