barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
29.11.2018
Barjani na izviru Hublja

Kam na pohod, ko osrednjo Slovenijo prekrijejo sivi oblaki, iz katerih rosi, poti pa prekriva prvi sneg – na Primorsko. Tako je pot zanesla Barjane v Vipavsko dolino, kjer so se odločili prehoditi naravoslovno učno pot Ob Hublju.  Hubelj je pet kilometrska reka, ki izvira na vznožju Trnovskega  gozda in se izliva v Vipavo. S svojo vodnatostjo je stoletja poganjal vodna kolesa številnih obratov od fužin, kovačij, mlinov, žag in elektrarno, danes pa je glavni vir pitne vode za velik del Primorske.

Učna pot je speljana po desnem bregu reke, najprej po flišu, nato po apnencu. Različna geološka podlaga vpliva na vegetacijo in med vzponom smo opazili table, ki so opozarjale na značilne drevesne vrste in  na tleh poiskali njihove liste. Ponekod je bilo ob poti veliko skal iz pobočne breče, iz katere je mizasta vzpetin nad reko – Škol.

Vzpon se je končal pod skalnatim pobočjem, kjer je na več mestih na dan vrela voda Hublja. Vode ni bilo prav veliko, saj že dalj časa ni bilo izdatnega deževja. Pohod smo si podaljšali tako, da smo nadaljevali v smeri Otliškega okna, vendar le do poti, ki vodi navzdol proti Lokavcu in se vrnili k izviru. Od tam smo nadaljevali po učni poti, ki nas je pripeljala na suhe kraške travnike Gradiške gmajne na Školu.   Tu se nam je odprl lep pogled na pobočja Čavna, nad seboj smo videli Rob Gore, v daljavi pa Nanos in pod njim Zgornjo Vipavsko dolino. Z ravnega Škola smo se spustili po pobočju navzdol, kjer smo že videli avtobus, ki je čakal na nas. Prav zadovoljni smo bili, ko smo opazili, da se vreme slabša in so megle zagrinjale grebene nad nami.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Stane Kršmanc in Sonja Zalar Bizjak

Film: Stane Kršmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008