barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
25.11.2018
Barjani na Gori nad Studenim

Dne 13. novembra smo se Barjani podali na redni torkov  pohod. Tokrat smo obiskali Goro nad vasmi Gorenje, Belsko in Studeno. Vreme ni bilo ravno najlepše, saj sta nas  od jutra do poznega popoldneva spremljali megla in rahlo pršenje. A mi Barjani se ne damo! Vreme je vedno, samo primerno se je treba obleči in predvsem obuti.

Od Vrhnike proti Postojni smo se del poti peljali po stari jamborni poti, ki so jo uporabljali že Rimljani. Kasneje so po tej poti prevažali debla za ladijske jambore v tržaško pristanišče. Pot smo pričeli v vasi Studeno. Hodili smo po kolovozni poti čez travnike, kjer nas je kmalu pozdravila manjša čreda konj. Še konji so se začudili, kam jo maha toliko pohodnikov, ki so si izbrali tako čemeren dan  za svoj pohod.

Pot se je počasi vzpenjali skozi borov gozd proti 1019 metrov visokemu sv. Lovrencu. Med sproščenim pohodom in pogovori smo prišli do cerkvice, ki leži na jasi, le pet minut pod samim vrhom Gore.   V starih spisih cerkev omenjajo že leta 1391. Zvonik ima kasnejšo letnico in sicer l. 1671. Cerkev je zgrajena iz kamenja in spominja na cerkve v Istri. Posvečena je sv. Lovrencu, ki je zavetnik revežev. Varoval naj bi ljudi tudi pred bolečinami v križu (marsikomu od nas bi prišel danes zelo prav), opeklinami, vročico in še čemu.

Na sam vrh tokrat zaradi slabega razgleda nismo odšli. Ob lepem vremenu (to sem prebrala na –netu) je prekrasen pogled na Postojnsko kotlino, Javornike, Snežnik, Vremščico, Slivnico in del Nanosa. Upam, da se vrnemo v lepem vremenu.

Po poti navzdol so nekateri našli še celo gobe, med katerimi je bila tudi prelepa marela!

Pohod je bil kot vedno prijeten in zanimiv, zaključili pa smo ga z dobrim kosilom v gostišču »Stara pošta«.

Prisrčna hvala našemu vodniku Frenku in pomočniku Andreju za vodenje, skrb za vsakega pohodnika, dobro voljo in ne nazadnje tudi »lepemu vremenu«. Hvala tudi Stanetu za lepe posnetke.

Narava se pripravlja na dolgo zimsko spanje, mi stari najstniki pa s hitrimi koraki  na vesel, zabaven in nori december.

Zapisala: Jelica Piškur

Slike:  Stane Kržmanc

Film:  Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008