barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
16.10.2018
Barjani na Ovčjaku nad Branikom

 Torkovo jutro v oktobru je  bilo uvod v prekrasen jesenski dan, kakršnega si lahko samo želiš. Za nas Barjane nepozaben, topel, obdan z jesenskimi barvami ruja in obilico kostanja, šipka, kakija, kivija - samih  jesenskih dobrot. To moraš videti in doživeti.  In kje smo vse to doživeli. Na poti, ki nas je vodila skozi Vipavo proti Braniku na Pedrovo (377 m) in nato na Mali Ovčjak (575 m) in nazaj v Branik. Nepozabno! Pot  je bila varna za nas pohodnike, uživali smo ob pogledu na obilico kostanja, ki nas je vabil, da poberemo vsaj enega za jesenski užitek.

Že na sami poti iz Vrhnike proti našemu začetnemu startu v Braniku, nam je naša Sonja Zalarjeva veliko povedala o krajih, kamor smo bili namenjeni. Imamo to srečo, da je povezana s temi kraji v dobrem, pa tudi z nekoliko manj prijetnim dogodkom, padcem pred leti na kamniti groblji na vrhu. Zato nas je opozorila, naj bomo previdni na Ovčjaku, da se nam ne pripeti kaj takega, kot se je njej. Občudovali smo obsežen razgled na Komenski Kras, Vipavska Brda in Trnovski gozd,  Julijske Alpe, Snežnik, Nanos in pogled vse tja do morja pa so zakrivale meglice. Bilo se je vredno potruditi in priti gor. Mali Ovčjak ni tako obiskovan, kot bi si to zaslužil. Tu je namreč pred dvanajstimi leti divjal obsežen gozdni požar in ga zaznamoval s posledicam za kar nekaj let. Sedaj je poraščen  z robidovjem, tujerodno robinijo ali gacijo, kot pravijo Primorci ter črnim borom in je zato vsako leto  bolj težko prehoden.

Mali Ovčjak nad Brnikom je  en od vrhov na  severnem robu Krasa, v okolici sta še Veliki Ovčjak in Šumka, pod katero smo nadaljevali pot in jo varno zaključili v Braniku, kjer se je nad nami bohotil grad Rihenberk. Vsi veseli in polni lepih jesenskih doživetij, smo  se Sonji zahvalili za izbiro poti, za skrb in varnosti na poti in  za dober zaključek pohoda. Hvala tudi našim Barjanom za dobrote iz domačih kuhinj.

 Besedilo: Emi Vinšek

 Fotografije: Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak

Film: Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008