barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
26.05.2018
Barjani od Portoroža do Sečovelj

Namesto planiranega pohoda na Učko, se je vodnik Milan zaradi slabe vremenske prognoze odločil za spremembo. Odpravili smo se proti morju in prehodili del evropske pešpoti E12 od Portoroža do Sečovelj, imenovane tudi mediteranska pešpot.

Nova evropska pešpot E12 prihaja iz Španije, Francije in Italije na slovensko in hrvaško obalo, vse tja do Grčije in naprej v vzhodno Sredozemlje. V Sloveniji poteka vzdolž obale od Škofij do Sečovelj. Na tej poti so tri kontrolne točke z žigi - v Ankaranu, Strunjanu in Sečovljah. Evropske pešpoti v Sloveniji so označene z rumeno-rdečo markacijo.

Po izstopu z avtobusa smo si v parku ogledali čudovite vrtnice, prečkali znamenito portoroško plažo in nadaljevali pot skozi kamp. V marini so se bohotile prestižne jahte, po prihodu v Jernejev zaliv pa smo videli pravo nasprotje - odslužene čolne, ki so propadali, nekateri so bili celo potopljeni. 

Da so stare stvari lahko tudi zelo lepe, nas je prepričal pogled na več stoletij staro oljko, ki se je kar nismo mogli nagledati.

Pot nas je vodila po kamnitih stopnicah do Forma vive, te edinstvene zbirke kamnitih skulptur, ki se nahaja na prostem v parku polotoka Seča pri Portorožu. Nastajala je v sklopu mednarodnih srečanj kiparjev, na pobudo dveh slovenskih umetnikov, Jakoba Savinška in Janeza Lenassija.

Posebno lepi razgledi po celotni naši poti so bili na hrvaško stran z izstopajočim turističnem naseljem Crveni vrh. Z razgledišča pri Forma vivi smo občudovali slovensko stran s Portorožem v ospredju.

Že smo bili pri sečoveljskih solinah, kjer nas je čakal avtobus. Ustavili smo se še na toplem obroku in lep dan zaključili z dobrotami našega slavljenca Toneta.

Zapisala: D. Cankar

Foto: Marija Armič, Stane Kržmanc, Andrej Verbič

Film: Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Občni zbor PD Vrhnika
Občni zbor PD Vrhnika
Vabilo na redni letni občni ...
PLAČILO ČLANARINE ZA 2021
Božično - novoletno voščilo
Razpis za zbiranje predlogov ...
Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008