barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
11.05.2018
Barjani po poti Srečka Kosovela od Sežane do Tomaja

Na samem začetku mojega pisanja želim omeniti, da je dan prej, to je 25. aprila minilo pet let, od kar je bila ustanovljena naša pohodna skupina Barjani. Pohodnikom vse čestitke  in varen korak tudi v naprej,  velika zahvala  vsem vodnikom, kajti brez njih ne bi bili deležni obiska lepot naših prečudovitih kotičkov Slovenije in izven nje. Prav tako pa en velik aplavz in hvala vsem fotografom za prelepe fotografije in video posnetke z naših pohodov, ki nam bodo kasneje polepšali dneve in nas spominjali na čudovita druženja nekdaj.

Pohodi te sezone so več ali manj prilagojeni vremenskim razmeram, saj smo letos imeli kar precej »aprilskega vremena«. Tako kot vedno, se naši vrli vodniki znajdejo v zadnjem momentu in nas popeljejo v čudovite  še neraziskane kraje naše prelepe Slovenije.

V programu  za  26. april smo imeli pohod na Partizanski vrh z Vrhe, vendar smo jo glede na vremenske razmere ubrali na Kras po Poti Srečka Kosovela od Sežane do Tomaja. Pot ni dolga, saj meri le 7,5 km, prehoditi se je da v dveh urah in pol, vendar nam daje dovolj časa za razmislek o življenju in delu velikega pesnika  Krasa.

V stavbi Ljudske univerze, kjer smo začeli današnjo pot,  smo si ogledali Kosovelovo spominsko sobo. Po ogledu smo pot nadaljevali v smeri Polarjevega stolpa mimo Kosovelove knjižnice. Nasproti knjižnice je nekoč stala znana furmanska gostilna pri vagi, ki jo je kasneje prevzel gostilničar Šmuc. Srečko je pri Šmucovih tudi  večkrat prenočil. Pot nas je nato vodila mimo nekdanjega občinskega urada ob zvoniku sežanske cerkve sv. Martina in nato po ozki ulici na prostor, kjer so včasih imeli konjske sejme in večje prireditve.

Ob vznožju hriba Tabor, na katerem je v pradavnini stalo gradišče, se je pot začela vzpenjati  na vrh, kjer je začetek Gozdne učne poti. Prav kmalu smo prispeli do razgledišča s čudovitim razgledom na Kras, del Sežane, z leve se nam je prikazoval Nanos, Trnovski gozd, Čaven ter ostali hribi in številne vasi, kot so Šmarje, Dane, Tomaj, Avber, Štanjel …

Temni bori

Temni bori, črni bori,

čuj, kako vršijo,

ko da med seboj bolestno,

tiho govorijo….

Dobro razpoloženi pohodniki smo bili v družbi vodnika Milana, ki nam je ob pripovedovanju znamenitosti in z recitali Kosovelovih pesmi ob šumenju borovih gozdov še dodatno prikazal in popestril pot od rojstne hiše pesnika v Sežani mimo vinogradov  v Tomaju do Kosovelove domačije zgrajene leta 1925, nekaj mesecev  pred Srečkovo smrtjo. Le sto metrov od domačije je pokopališče, kjer je pesnik pokopan.

 

Vsi dobre volje in polni prelepih vtisov smo se odpeljali s Krasa v Senožeče na kosilo. Kot običajno, smo ob zaključku nazdravili še slavljencem, hvala jim. Tako, smo skupaj preživeli še en od že mnogih čudovitih druženj, katerih si še želimo.

Besedilo: Marija Armič

Foto: Stane Kržmanc, Andrej Verbič in Marija Armič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Sončki v Rakovem Škocjanu
VABILO
POHOD BARJANOV NA SOVIČ IN P...
Pohod Sončkov po Kosovelovi ...
Vrhnika – Češmelj – Vrh...
Zimzeleni na deževni torek ...
Lintverni na Velikem Modrasov...
Zimzeleni po italijanskem Krasu

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008