barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
22.04.2018
Barjani na Zasavski Sveti gori (drugič)

Da bi se izognili napovedanemu dežju, sta nas vodnika Sonja in Frenk 10. 4. 2018 namesto na Rožnik popeljala na Zasavsko Sveto goro. Pa čisto brez dežnikov tudi tukaj ni šlo.

Pohod smo pričeli v Vačah. Najprej smo obiskali fosilno morsko obalo, osem metrov dolgo steno, zaščiteno s streho. Stena je iz jurskega apnenca izpred 110 milijonov let. V njej so luknje, ki so jih izvrtali morski datlji (prstaci), ostro oko pa lahko opazi tudi ohranjene fosilne školjčne lupine ostrig, velike pokrovače... Samo morja že dooolgo ni več.

Z obale smo krenili proti vasi Klenik, kjer stoji povečana kopija Vaške situle, ki je bila tu odkrita. Izvirnik je shranjen v Narodnem muzeju Slovenije. Na situli so upodobljeni prizori iz življenja višjih družbenih slojev v 5. in 6. stoletju pr. n. št.. Seveda situla ni edina izkopanina, ki je bila tu najdena. Arheološka najdišča obsegajo naselbino in več grobišč – gomil z grobovi. Prva izkopavanja je vodila že vojvodinja Mecklenburška (iz rodu Windisch – Graetz), ki pa je izkopane dragocenosti zaradi nezainteresiranosti takratnih oblasti prodala na dražbi in so končale v tujini. V kasnejšem času je arheološka izkopavanja vodil slovenski arheolog France Stare.

Od tu smo nato krenili po nezahtevni poti, prijazni našim nogam in letom, proti našemu današnjemu cilju Zasavski gori. Z razgledi žal ni bilo nič, gora se je zavila v meglo. Povzpeli smo se do romarske cerkve Sv. Marije, nasproti katere stoji nenavadno poslikana hiša, nato pa se spustili do planinske koče. Tu so nam pripravili dober golaž s polento, potem pa se je bilo treba še vrniti nazaj do Vač. Medtem je vetru uspelo pregnati meglo, tako da smo se spuščali v prijetnem sončku. Spotoma smo pri prijaznem najditelju ob Vaški situli dobili še izgubljene avtomobilske ključe, nato pa pohod zaključili v Vačah pri vodnjaku, kjer so se menda zbirale Vaške klepetulje (Janez Menart).

Da ne bi kdo slučajno izgubil kakšnega dekagrama, so nas kar trije rojstnodnevni slavljenci dobro založili s sladkimi dobrotami.

Zapisala: Dragica P.

Fotografije: Sonja, Stane in Franci

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...
Veseli Triglavci vabijo na Bl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008