barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
02.05.2017
Barjani na Gori Oljka

Zaradi praznika smo se tokrat podali na pohod v sredo. Za načrtovano Korado je bilo napovedano slabo vreme zato je vodnik Milan spremenil smer našega pohoda. Predviden je bil pohod na Goro Oljko nad Polzelo. Z avtobusom smo se odpeljali do Šmartnega ob Paki. Tu smo si nadeli nahrbtnike in krenili po cesti ob Hudem potoku in naprej proti Dobriču. Ob poti smo opazovali cvetje in prebujajočo naravo. V strugi hudourniškega  Hudega potoka nam je Milan pokazal lepo izdolbene vdolbine oz. kotanje imenovane draslje, ki so nastale z vrtinčenjem kamenja ob hudih nalivih dežja. Zaradi tega so tukajšnji prebivalci v strugi potoka naredili številne kamnite in betonske pregrade, ki omilijo hudourniške vode. Malo pred našim ciljem je pričelo rahlo deževati zato smo si nadeli dežnike in pelerine. Po približno dveh urah zložne hoje po delno asfaltni in makadamski cesti smo prispeli na vrh 733 m visokega kraškega osamelca, s katerega se v lepem jasnem vremenu vidi Posavsko hribovje, Paški Kozjak, del Kamniško Savinjskih Alp ter najjužnejši del Karavank. Le te smo videli le delno, saj je bila večina zavita v oblakih. V planinski koči na smo imeli za kosilo zelo dober ričet.

Po kosilu smo se odpravili na ogled cerkve sv. Križa. Dvostolpna cerkev na vrhu Gore Oljke je bila zgrajena leta 1757. Domačini pravijo, da cerkev mogočno kraljuje nad Polzelo in sam pogled nanjo jim že od daleč naznanja lokacijo domačega kraja. Cerkev so gradili od leta 1754 do 1757 na živi skali in na umetno izravnanem terenu. Cerkev ima ob glavnem vhodu dva 38 metrov visoka zvonika, ki obdajata 21 metrov visoko pročelje.  Na nastavku oltarja cerkve sv. Križa je slika Fortunata Berganta Jezus na Oljski Gori, po katerem je Gora Oljka dobila ime. Pod samo cerkvijo je še danes ohranjeno podzemno svetišče z božjim grobom.

Po ogledu smo napravili še skupinski posnetek, nato pa smo se počasi odpravili nazaj proti dolini. Med potjo smo opazovali tudi močerada, ki smo mu stopili na pot. Malce se je zmedel, ker mu je toliko pohodnikov prekrižalo pot, nato pa se je  urno splazil do najbližjega skrivališča. Ob prihodu do avtobusa smo se posladkali z dobrotami naših slavljencev.

Na koncu naj se zahvalim še našemu vodniku Milanu za lep pohod.

Zapisal: Berginc A.

Foto: Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...
Veseli Triglavci vabijo na Bl...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008