barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
26.11.2016
Pohod Barjanov po Steklasovi poti

Tokrat so bili izpolnjeni vsi pogoji, da smo se lahko držali programa in odšli na obisk Dolenjskih gričev in vinskih goric.

Ob osmi uri zjutraj smo se z avtobusom odpeljali v Šentrupert na Dolenjskem, kjer se naš pohod tudi začne. Steklasova pot se imenuje po domačinu zgodovinarju Ivanu Steklasi, ki je napisal knjigo Zgodovina župnije Šent Rupert na Dolenjskem. V njej je zgodovino kraja  podrobno opisal že leta 1913. Zato so se na tamkajšnjem planinskem društvu odločili, da pot imenujejo po njem.

Pot je dolga 22 kilometrov, mi smo prehodili prvo polovico, od Šentruperta preko Vesele gore do Drage. V Šentrupertu, kjer je bilo naše izhodišče, smo si najprej ogledali gotsko cerkev svetega Ruperta, ki je lepo obnovljena, tako da je še vedno ohranjena njena stara podoba.

Potem smo se odpravili proti Veseli gori. Med potjo smo si od daleč ogledali kozolce. Pot smo nadaljevali mimo Križevega pota, kjer je na vrhu kapelica žalostne Matere božje. V daljavi smo videli grad Škrljevo iz leta 1015 in spada med najstarejše na Dolenjskem. Dodeljen je bil grofu Viljemu II iz Breže na Selškem, po njegovi smrti pa ga je žena Hema Krška podarila Krški škofiji. Nadaljevali smo po gozdni poti in se povzpeli na Veselo goro, kjer smo si ogledali Barbovo graščino iz leta 1768. Služila je kot romarska hiša za viteze. Izvedeli smo, da je cesar Jožef II, dal zapreti več takih romarskih hiš,z namenom, da bi se več delalo in manj hodilo. Na gori je tudi lepa baročna cerkev sv. Frančiška Ksaverija, v njej so slike Metzigerja, Berganta in Postla.

Pot smo nadaljevali proti vasici Ravnik. Ob poti v gozdu se je Marjan zagugal na veliki gozdni gugalnici, dvignil se je visoko nad drevesa. Videti je bilo kar adrenalinsko, verjetno zato ni noben drug poskusil. Prispeli smo na Ravnik, kjer smo malicali in občudovali razgled po okoliških gričih, ki so porasli z urejenimi vinogradi. Mimo turistične kmetije Pri Vidi na Okrogu, smo se povzpeli do cerkve sv. Barbare, od tu se, kadar je dobra vidljivost, vidijo Gorjanci, Mirna gora pa vse do Snežnika na jugu in Triglava na zahodu.

Spustili smo se mimo vinogradov in po z listjem posuti gozdni poti, do potoka Bistrica v Dragi, kjer smo se na izletniški kmetiji Možina, okrepčali z odličnim ričetom in kozarčkom dobrega cvička.

Spet je za nami lep izlet. Hvala vodniku Milanu, da nas je spet varno vodil tokrat po zanimivi in lepi Dolenjski . Slavljencu Andreju pa vse dobro v naprej in hvala za odlično sladico.

Besedilo: Mira Lavrič

Foto: Stane Kržmanc, Marjan Nicoletti in Andrej Verbič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008