barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
27.12.2015
Pohod od Naklega do Hrušice

Barjani smo se 24. decembra podali na zadnji pohod v letu 2015. Glede na datum je bila udeležba odlična. Pridružili so se nam tudi vsi vodniki in gospa Elica, katere smo bili še posebej veseli.

Ob sedmi uri zjutraj smo se odpeljali proti Kalcam in potem proti Naklem, kjer se nam je pridružil lokalni vodnik. Izvedeli smo, da je kraj Kalce dobil ime, zaradi apnenca, ki so ga žgali za pridobivanje apna, da so ga potem uporabljali v gradbeništvu. Vodnik nam je opisal kraške pojave, kot so uvale, vrtače in požiralniki ter nam povedal, da na tem področju, ob večjih in daljših nalivih, poplavlja.

Pot smo nadaljevali po cesti, ki so jo še pred našim štetjem, zgradili Rimljani. Potekala je vse od Emone do Ogleja. Po njej so vozili z vozovi, ki so imeli tako širino koles, kot jo ima današnja železnica. Cesto so kasneje uporabljali tudi v 1. svetovni vojni. Prišli smo do utrdbe na Lanišču nad Kalcami. Zgradili so jo Rimljani v 4. stoletju pred našim štetjem. Služila jim je kot postojanka, za vojake, ki so ščitili Rimski imperij pred osvajalci. Utrdba je zelo akustična, zato so v njej imeli že nekaj predstav in koncertov. Nam pa je vodnik pokazal nekaj svojih najdb: kovanec, značko, prstan, zanimive fosile in celo vulkanski kamen.

Naprej smo hodili po gozdu ki je bil nekoč v lasti planinskega graščaka Windischgraetz-a. Drugi del pa je bila zasebna last. Gozdarji, ki so upravljali z gozdovi so po več tednov živeli v gozdarskih hišah v gozdu. Žene pa so jih doma težko čakale. Opazili smo tudi rimske zaporne zidove, ki segajo od Hrušice pa vse do Vrhnike. Prišli smo do ogromne smreke, ki ima 117 cm premera, tako, da so jo trije veliki gospodje komaj objeli. Visoka je 51 m, po izračunu je to 20,50 kubičnih metrov lesne mase. Sicer pa je verjetno že malo zrastla od zadnje meritve in so številke malo večje.

Z avtobusom smo se odpeljali na prelaz Hrušica pri Stari pošti , kjer so Rimljani zgradili ogromno obrambno trdnjavo z zapornimi zidovi in s stolpi. Bila je pomembna zapora, ki je varovala rimski imperij in je bila tudi upravno središče Rimske vojne krajine. Ob gostišču Stara pošta je manjši muzej, kjer so razstavljeni arheološki predmeti iz tistega obdobja.

Izvedeli smo tudi, da se je pri Vrhpolju v 4. stoletju pred našim štetjem odigrala pomembna bitka med rimskima cesarjema Teodozijem in Evgenijem. Zaradi izdaje je slednji bitko izgubil. Pomeni, da so že takrat dobivali bitke na račun izdajstva. No, kljub temu je Rimsko cesarstvo razpadlo.

V gostišču smo imeli zelo dobro kosilo, organizatorjem in vodnikom smo se zahvalili za odlično vodene pohode. Imeli smo tudi zabavni kviz. Skratka kljub deževnemu vremenu, smo imeli lep in zanimiv pohod.

Na koncu pa želim vsem zdravo in srečno novo leto 2016.

Zapisala: Mira Lavrič

Fotografije:  Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak in Andrej Verbič

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008