barjani
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
20.04.2015
Barjani na Javorniku nad črnim vrhom

Drugi torek v mesecu ima pohodniška skupina Barjani pohod, tokrat smo šli po planu na Javornik.

V Logatcu smo pobrali Marijo, na Kalcah smo se prebudili ob jutranji kavici, nato nas je spreten voznik Boris popeljal v Godovič in levo do Črnega vrha proti Colu. Na tretjem ovinku smo izstopili. Smerna tabla in markacija nas je usmerila na pešpot proti Javorniku. Povzpeli smo se skozi gozd do zaselka Šajsna Ravan. Hiše na tem področju imajo značilno idrijsko arhitekturo: so velike z majhnimi okni, strmimi strehami, vhodni portal z vrati pa postrani po notranjsko.

Mimo odcepa za Čelkov vrh smo nadaljevali pot čez travnata pobočja, nato pa skozi gozd do razpotja. Razdelili smo se v dve skupini: ena je šla proti vrhu Javornika, druga manjša pa proti Pirnatovi koči. Levo in desno ob poti in na poti smo občudovali velike množine čemaža, ki smo ga tudi pohodili in njegov česnov vonj je močno zavel okrog nas. Videli smo veliko cvetja in ker nas je zanimalo, kaj cveti,  smo imeli uro botanike. Spoznali smo: beli žafran - nunke, kranjsko buniko, dvolistno morsko čebulico, beli repuh, veliki zvonček - kronce, lapuh, podlesno in zlatičnato veternico, votle petelinčke, tevje, torilnico in še kaj. Na poti in ob poti je bilo na nekaterih osojnih legah v gozdu še kar nekaj snega.

Javornik (1240 m) je z gozdom poraščen vrh, zato je na vrhu postavljen razgledni stolp. Žal smo imeli sivo oblačno vreme, vendar nam je naš vodnik Frenk predstavil, kaj vse se vidi ob jasnem vremenu: Dolomiti, Karnijske in Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe, Snežnik, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, del Ljubljanske kotline, Notranjsko hribovje in Snežnik.

Pri koči smo imeli nekaj časa za počitek, marčevski »rojstnodnevniki« pa so nas razvajali s sladkimi dobrotami iz nahrbtnika.

Na poti proti Podkraju smo obšli po levi strani Streliški vrh. Po travnatih planotah, poraščenimi z nunkami in ponekod borovnicami, se nam je po dveh urah hoje odprl pogled na Podkraj, kjer nas je čakal avtobus. Odpeljali smo se do gostišča Stara pošta na Hrušici, kjer so nam postregli joto s klobaso, Metka pa nam je razdelila majice z logotipom Barjanov z znakom blatnika.

Zadovoljni, da smo nekaj naredili za svoje zdravje, izmenjali izkušnje in preživeli lep dan v prijetni družbi prijateljev smo se v popoldanskih urah vrnili domov.

Besedilo: Andrej in Milena Velkavrh

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Stane Kržmanc

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008