Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 
 
 
 
  Zgodovina alpinističnega odseka
   
  »Zakaj bi hodili samo po markiranih poteh, ko pa bi bilo mogoče iti tudi čez steno?«
  Ta misel in želja je prevevala marsikaterega planinca, ko je hodil po poteh Mojstrovke, Špika ter pod Poncami in Oltarjem v drugem taboru Vrhničanov daljnega leta 1966. Misel je meso postala že jeseni istega leta. Janez Kunstelj, pobudnik mladinskega odseka, je postal tudi pobudnik alpinističnega delovanja. V okviru planinskega društva bi lahko ustanovili lastni odsek, če bi bili že registrirani alpinisti. Tega pogoja nismo izpolnjevali, zato smo postali sekcija v okviru Akademskega alpinističnega odseka (AAO) v Ljubljani. Za alpinistične nadobudneže z Vrhnike so organizirali alpinistični tečaj, ki ga je vodil priznani alpinist Tine Mihelič. Tečaj je potekal v stenah Močilnika z dvodnevnim sklepnim delom na Kamniškem sedlu, kjer je bilo preplezanih kar nekaj zanimivih smeri v ostenju Planjave in Brane.
  Začetno navdušenje se je stopnjevalo do sklepa za organiziranje zimskega tečaja. Uresničen je bil že januarja leta 1967 v Erjavčevi koči na Vršiču. Organizirani so bili predvsem pohodi v zimskih razmerah ter pristopi na vrh Mojstrovke in Prisojnika.
  Uspešna sta bila tudi dva vzpona: Uroševa grapa v Nad Šitom glava ter Kamini v Mali Mojstrovki, kar je bil že pomemben dosežek.
  Nadalje alpinistično delovanje je potekalo bolj po posameznih navezah.
  Med naše navdušene plezalce je posegla država z obveznim služenjem vojske, kar je deloma zavrlo naše dejavnost. Premagovanje različnih smeri v naših stenah je potekalo predvsem v okviru taborov. Tako je bilo leta 1969 v taboru MO v Tamarju verjetno preplezanih največ smeri v stenah Mojstrovke, Jalovca in Travnika, pri čemer je bila za konec plezanja najtežja Aschenbrennerjeva sme (VI-AI). V navezi sta bil Janez Kunstelj in Brane Širok.
  Ko se je Kunstelj preselil na Gorenjsko, je alpinistična dejavnost na Vrhniki bolj ali manj zamrla.
  Znova pa se je razmahnila v okviru Alpinističnega odseka Borovnica, kjer smo delovali kot sekcija, v okviru katere smo opravili tudi Alpinistično šolo. Načelnik sekcije je bil Tomaž Cunder. Ko smo izpolnili pogoje za ustanovitev alpinističnega odseka (zadostno število alpinistov), se je alpinistična sekcija na sestanku 6.10.1983 na Vrhniki preimenovala v Notranjsko AO. Načelnik je bil Rado Kovačič. V njem so bili vrhniški in borovniški plezalci, vrata pa so bila odprta tudi za bližnje navdušence iz okolice (Logatec, Cerknica).
  V letu 1985 se je Notranjski AO preimenoval V AO Vrhnika, katerega načelnik je bil Stojan Rus. Za njim so bili načelniki še Janez Rožmanec, Matjaž Pristavec in Bogomir Celarc.
  Besedilo je povzeto po brošuri, ki je bila izdana leta 2000 ob 40 letnici društva.
   
 
nazaj
Untitled Document
 
  Razgledni stolpi v Sloveniji
Čudovit sončen zahod nad Pl...
Koča na planini zaprta
Društvena pisarna zaprta
Sončki na Sveti planini
Veseli Triglavci na 2244 m vi...
Tudi Zimzeleni po Hmeljski poti
Barjani na Limbarski gori

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008