Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
05.09.2012
Čemšeniška planina

V noči na prvi torek v septembru  me je prebudil  dež, ki je v nalivu ropotal po strešnih žlebovih. Tudi jutro ni bilo ravno obetavno za turo, ki smo jo  nameravali opraviti s pohodno skupino Sončki. Planinski vodnici  sta zato spremenili plan in se odločili za Čemšeniško planino, kjer je bilo pričakovati dan z manj dežja.  

Ko smo se vozili proti Trojanam,  je  zunaj še rahlo rosilo. 35 udeležencev pohoda nas je izstopilo v vasi Čemšenik na 620 m nadmorske višine.  Deževalo ni več, le dolina in hribovja pod nami so bila zastrta z megleno zaveso. Ne glede na to smo se  veseli in  razpoloženi po označeni poti zagrizli proti Čemšeniški planini. Steza se je izzivalno dvigovala navzgor skozi mešani gozd smrek in bukev.  Glede na nadmorsko višino, ki naj bi jo osvojili, sem to pot malo podcenjevala - a sem se uštela. Strmina ni in ni hotela pojenjati. V koloni smo se vztrajno pomikali navzgor. Pod krošnje ujeta vlaga in vročina prejšnjih dni je legala na nas v obliki sparine, ki so jo nekateri občutil bolj drugi manj, glede na to, kako pridno je kdo hodil v  hribe  med počitnicami. Meni je vsake toliko časa kapnilo od nosu.

Počasi se je pot zravnala in kmalu smo pred seboj zagledali travnato področje obrobljeno s stasitimi debli visokih dreves in pod njimi lepo urejeni Planinski dom dr. Franca Goloba, ob njem pa lično zavetišče. Oskrbnica nas je postregla s toplim čajem, kavico in pivom, jubilanti, ki jih je bilo med nami kar nekaj, pa so poskrbeli za posladek. Po postanku smo pot nadaljevali  po lepi stezi, ki poteka ob robu gozda in nato skozi gozd do najvišjega dela Čemšeniške planine, 1206 m visokega Črnega vrha. Malo pod njim je majhna koča, postavljena na prostoru prvotne planinske postojanke imenovane Tinetova koča (požgana je bila leta 1943). Uporabljajo jo radioamaterji.  Po isti poti smo se vrnili do planinskega doma. 

Medtem je sonce posijalo na planino, megla po dolinah in okoliških hribovjih se je razblinila, obrisi Zasavskega hribovja v daljavi so postajali razločnejši. Počasi smo oprtali nahrbtnike in se odpravili proti dolini. Opazovala sem lepa visoka drevesa. Bukve  s svojimi drobnimi listi so po zadnjem dežju  oživele v pomladno zelenih barvah.  Suša je  naredila svoje tudi v gozdu, kjer je bilo opaziti šibko podrast in le sem pa tja je izpod listja kukala kakšna goba. Cvetja ni bilo dosti, le  robove poti  je ponekod pokrival svišč svečnik. Spuščali smo se po stezah mimo vrha Jelenov rog do Prvin in nato po asfaltni cesti, ki smo jo nekajkrat »krajšali« po bližnjicah do križišča pred vasjo Šentgotard, kjer nas je čakal avtobus. 

V prijetnem kramljanju smo se v zgodnjih popoldanskih urah kar naenkrat znašli doma. Sezula sem čevlje in opazila, da mi je morje poleti pomehkužilo stopala.  Pridelala sem dva lepa žulja. Zvečer sem pogledala Srečev zemljevid opravljene poti in prebrala statistiko. Prehodili smo malo več kot 11 km, vzpona je bilo tudi okoli 750 m, poprečna hitrost hoje 3,4 km/h - ni bilo slabo za prvi pohod po dopustih.

Besedilo:    Marija Dolinar

Fotografije in komentar: Sonja Repnik, Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid: Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Barjani na Jeterbenku
Planinski izlet v Srbijo in B...
Tudi Zimzeleni na Volovji rebri
Fužinske planine - vabilo
Delovna akcija Star maln – ...
Pot čez Špico na Planino po...
45. jubilejni Lenčev pohod
Pot čez Špico na Planino bo...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008